Nu ești sigură ce îți provoacă apariția roșeții? Numeroși factori interni și externi pot fi cauza, de la stres sau un dezechilibru hormonal, la emoții puternice sau mâncăruri condimentate, băuturi calde sau expunerea la soare. Chiar dacă te străduiești să ai o rutină de îngrijire corectă și un stil de viață care să o reducă, rezultatele nu sunt pe măsură? 

sensibio AR dermatologist

Atunci când te confrunți cu simptomele pielii cu roșeață cel mai bine este să consulți un medic dermatolog. Doar el îți poate diagnostica în mod corect problema, în funcție de istoricul tău medical și de obiceiurile tale zilnice. Și doar având o evaluare exactă poți avea grijă de pielea ta corespunzător.  

De asemenea, un tratament medical adaptat nevoilor tale, încă din fazele incipiente ale roșeții, poate limita evoluția ei, reducându-i întinderea, intensitatea sau apariția altor simptome asociate.  

Există deja un număr mare de tratamente în funcție de severitatea si persistența simptomelor rozaceei. Cu o monitorizare atentă, este posibil să atenuezi roșeața și să îți îmbunătățești calitatea vieții.

sensibio AR prescription

Pentru a-ți completa rutina de îngrijire cu produse dermatocosmetice, există atât tratamente medicamentoase, cât și proceduri dermatologice care pot ajuta pielea cu roșeață.  

Pentru că roșeața pielii are atât de multe simptome și te poate afecta în multe moduri, medicul dermatolog îți poate oferi un tratament împotriva rozaceei specific pentru nevoile tale. Fie ca este vorba despre un tratament medicamentos sau de o intervenție, trebuie întotdeauna să le urmezi la recomandarea și sub supravegherea unui medic specialist. 

Obiectivele principale ale tratamentelor orale sau locale sunt de a îmbunătății aspectul pielii și de a-i reda confortul, împiedicând evoluția simptomelor sau măcar ajutând la limitarea lor. Aceste tratamente funcționează prin constricția vaselor de sânge pentru a preveni înroșirea sau pentru a elimina papulele, pustulele, inflamația sau roșeața. Dar trebuie să ai răbdare, pentru că îmbunătățirile pot apărea în săptămâni sau chiar luni de tratament.  

Tratamentul topic include acid azelaic si antibiotice, ambele având efect anti-inflamator.  

 sensibio AR topical treatments

Acesta se bazează, de obicei, pe antibiotice. Pastilele acționează mai rapid decât tratamentele locale și au aceeași funcție anti-inflamatorie. Tetraciclina este un medicament comun pentru rozaceea oculară. Iar pentru cazuri severe de rozacee, poate fi administrat izotretinoin, sub atenta supraveghere a medicului.  

sensibio AR - oral treatments

Dacă tratamentul medicamentos nu are rezultatele scontate, dermatologul tău îți poate recomanda proceduri care pot include terapia cu lumină polarizată sau chiar intervenția chirurgicală, pentru cazurile severe.  

 

Astfel de tratamente pot reduce inflamarea vaselor de sânge și a venelor păianjen, redându-i pielii culoarea naturală, uniformă. Iar efectele secundare sunt minime, în cele mai multe dintre cazuri.  

sensibio AR intense pulsed light

Pentru a corecta deformarea nasului din cauza rozaceei severe, intervenția chirurgicala poate fi cea mai bună opțiune. Excesul de piele este îndepărtat cu ajutorul laserului, iar zona este redefinită. Dar și aici doar medicul specialist poate fi cel care recomandă o astfel de procedură. 

sensibio AR surgery

  • Expert - Dr Michèle Sayag

    Dr. Michèle Sayag, alergolog și director de strategie medicală - Bioderma.

    Este posibil să eviți puseurile? 
    Conform unui studiu al Societății Naționale a Rozaceei, 69% dintre respondenți declară că au un puseu asociat rozaceei din cauza stresului cel puțin o dată pe lună. În timpul unei astfel de perioade, simptomele precum roșeața, papulele sau pustulele pot dura câteva zile sau chiar săptămâni. Și niciodată nu vin într-un moment oportun!
    Este important să știi că poți controla roșeața, dar că nu există un tratament care să o vindece complet. Puseurile pot apărea, dar le poți controla învățând cum să jonglezi cu stresul, somnul odihnitor și urmând o rutină de îngrijire zilnică. Și discută despre așteptările tale de la tratamentul rozaceei cu medicul tău dermatolog. Cu cât îți cunoști pielea mai bine și modul în care aceasta reacționează, cu atât ești mai bine pregătită să faci față roșeții, atât în timpul unui puseu, cât și în timpul perioadelor de remisie. 
    * https://www.rosacea.org/rosacea-review/2011/fall/survey-shows-controlling-stress-can-reduce-flare-up-frequency 

    Dr. Michèle Sayag, alergolog și director de strategie medicală - Bioderma.
  • Expert - Dr Michèle Sayag

    Dr. Michèle Sayag, alergolog și director de strategie medicală - Bioderma.

    De ce devine roșeața permanentă? 
    Nu este neapărat ca roșeața să devină permanentă, însă acest lucru se întâmplă atunci când nu ai grijă de pielea ta încă de la apariția ei. It doesn’t have to! Sunt numeroase moduri în care poți reduce roșeața și să îi previi evoluția. Iar unul dintre cele mai importante este să înțelegi ce îți face pielea să se înroșească. Se poate întâmpla din cauza factorilor interni și externi menționați mai sus, deci ar trebui să îți limitezi expunerea la astfel de declanșatori, pe cât de mult posibil. Atunci când previ apariția roșeții o și oprești din evoluție.
    Însă dacă afecțiunea se agravează sau persistă, ia legătura cu medicul dermatolog, care îți poate prescrie un plan de tratament personalizat. 
    De asemenea, nu uita că o piele sănătoasă începe cu o igienă potrivită. Spală-te cu un produs blând de două ori pe zi și aplică un emolient pentru a proteja bariera naturală a pielii și a reduce riscul de apariție a unor noi iritații. Cu cât mai repede îți întelegi, diagnostichezi și tratezi pielea care suferă de roșeață, cu atât mai bine poți lupta cu evoluția afecțiunii. 

    Dr. Michèle Sayag, alergolog și director de strategie medicală - Bioderma.
  • Expert - Dr Michèle Sayag

    Dr Michèle Sayag, alergolog și director de strategie medicală - Bioderma.

    Cât de eficiente sunt tratamentele medicamentoase?
    Rozaceea și roșeața cutanată sunt afecțiuni de durată, dar despre care oamenii de știință încă nu cunosc toate detaliile. De aceea, tratamentele se concentrează pe ameliorarea simptomelor. Pentru rozacee, tratamentele medicale pot fi foarte eficiente în atenuarea erupțiilor, controlul roșeții și reducerea papulelor și pustulelor. Trebuie să îți consulți  dermatologul o dată la una sau trei luni, iar tratamentele durează câteva săptămâni sau luni înainte de a fi evaluate pentru eficacitatea lor. 
    Tratamentele topice pot fi utilizate pe termen lung, cu rezultate bune și minime efecte secundare. Rezistența bacteriană nu este o problemă, pentru că o cantitate foarte mică din medicamente ajung în fluxul sanguin. Astfel, ideal ar fi să încerci tratamente topice cât mai mult posibil, trecând la tratamente orale numai atunci când este absolut necesar. Și, evident, este, de asemenea, important să urmezi recomandările generale ale dermatologului tău: nu te expune la soare fără fotoprotecție și ai grijă la factorii declanșatori ai roșeții în. cazul tău. 

    Dr Michèle Sayag, alergolog și director de strategie medicală - Bioderma.