Simți acea senzație de supraîncălzire care pornește de pe față și merge spre gât și spre piept, lăsând să apară roșeața. Momentul acesta este trecător, dar parcă nu se mai termină. Sau poate ai o pată roșie care se întinde peste nas și obraji. De obicei trece, dar în ultima vreme pare să fie acolo tot timpul. Ori poate roșeața este însoțită de o rețea de capilare fine vizibile, cu care te-ai resemnat să trăiești. Asta dacă nu ai un puseu de rozacee, însoțit de papule și pustule, senzație de supraîncălzire și roșeață... 

sensibio AR-skin redness

Sunt multe moduri în care pielea se poate înroși, dar și mulți factori care o pot declanșa, de la emoții, la o schimbare bruscă de temperatură. Roșeața poate fi temporară la început, dar poate deveni o problemă permanentă.  

Tocmai pentru ca este o afecțiune foarte vizibilă, devine greu să trăiești cu ea, mai ales când te lovești zilnic de presupunerile și judecățile celor din jur. Dar chiar dacă lumea medicală nu știe încă totul despre pielea care suferă de roșeață, sfatul unui doctor te va ajuta să îi controlezi simptomele.   

Este foarte important să fii blândă cu tine atunci când apare un puseu de roșeață. Însă dacă știi ce îi determină apariția, făcând mici modificări în stilul tău de viață, vei începe să vezi rezultatele.

Roșeața pielii este considerată o afecțiune inflamatorie. Piele reacționează la factori pe care îi consideră o amenințare, iar vasele de sânge se dilată, terminațiile nervoase epidermice sunt stimulate, dând naștere unei senzații de disconfort și supraîncălzire. Așa apare îmbujorarea.  

Pielea noastră depinde, de asemenea, de factorul de creștere endotelial vascular (VEGF), necesar pentru a da naștere unor noi vase de sânge care o irigă. Însă atunci când acesta este hiperactiv, vasele de sânge se dilată și fibrele cutanate sunt slăbite. Roșeața devine permanentă (eritroză), iar unele vase de sânge devin vizibile (telangiectazie). 

Deși oamenii de știință cunosc procesul prin care se instalează roșeața temporară sau permanentă pe piele, există unele semne de întrebare legate de cauzele din spatele acestei afecțiuni. Însă, dacă roșeața nu poate fi evitată în totalitate, simptomele ei pot fi controlate.  

 

structura pielii cu roșeață

Factorii interni și externi care afectează pielea 

În general, persoanele cu o culoare a tenului foarte deschisă sunt predispuse la roșeață, mai ales dacă sunt femei. Obrajii roșii sau îmbujorați apar, de cele mai multe ori, la maturitate, după vârsta de 30 de ani, și se pot agrava odată cu trecerea timpului, dacă nu sunt luate măsuri de prevenire. Iar factorii care pot determina apariția roșeții sunt numeroși: 

internal factors

Factori interni:

- Hormonii
- Emoțiile
- Stresul
- Menopauza
- Predispoziția genetică

sensibio AR - external factors

Factori externi:

- Schimbările bruște de temperatură
- Mâncărurile condimentate
- Expunerea la soare
- Antrenamentele fizice intense
- Alcoolul
- Produsele de machiaj sau cosmetice

Iar lista poate continua, dar măcar îți poți face o idee despre cât de mult pot varia declanșatorii roșeții pe de pielea ta. De aceea este foarte important să știi ce anume îi determină apariția în cazul tău particular.  

Dacă roșeața este una persistentă, poți suferi de rozacee, o afecțiune inflamatorie a pielii care se dezvoltă cu timpul. Simptomele ei sunt variate și de intensitate diferită și toate sunt legate de inflamație și vasodilatație. Cele mai comune dintre ele sunt: 

Este un simptom des întâlnit și te poate urmări întreaga viață. Ea apare ca răspuns la un factor declanșator, în doar câteva secunde sau minute. Un val de căldură și roșeață se întinde pe fața și gâtul tău din cauza unui moment în care te-ai simțit rușinată sau a unei încălziri a aerului... poate. Severitatea înroșirii poate fi stabilită în funcție de frecvență, durată, intensitate și a zonelor de piele pe care se manifestă.  

flushing

Este o roșeață permanentă a feței, care se întinde pe obraji și nas, iar uneori pe frunte și bărbie. Puseurile ocazionale se pot manifesta prin senzația de arsură, înțepături sau uscăciune. De obicei, acestor simptome nu li se adaugă pruritul (mâncărimile cutanate). 

sensibio AR erythema

Acestea apar din cauza vasodilatației excesive și de lungă durată. Aceste vase de sânge fine, de culoare roșie sau mov, apar pe unele zone ale pielii feței.  

sensibio AR telangiectasis

Toate aceste semne pot evolua într-o formă mai severă și mai rar întâlnită de rozacee, ale cărei simptome pot include papule și pustule, mai ales la nivelul obrajilor, sau creșterea hipertrofică a pielii, atunci când pielea se îngroașă și are aspect de bulb, mai ales la nivelul nasului.  

Există, de asemenea, rozaceea oculară, care se manifestă prin senzații de arsură, începături sau senzația de corp străin în ochi, dar și sensibilitate la lumină. În cazul formelor severe, este necesar tratamentul medicamentos. Dar numai la recomandarea medicului.  

Rozaceea există peste tot în lume

Medicii dermatologi estimează că 10% dintre adulți sunt afectați de rozacee*. Si, chiar dacă afecțiunea este mai des întâlnită în rândul celor cu pielea deschisă la culoare, persoanele cu rădăcini asiatice, latino-americane sau africane** sunt afectate, de asemenea. Femeile sunt de două ori mai afectate de rozacee decât bărbații, începând cu vârsta de 20 de ani, dar culminând în jurul celei de 40-50***.  

 

Tratamentul medical ține sub control simptomele 

Există diferite tipuri de tratamente pentru a tine sub control simptomele rozaceei, de la cel medicamentos, la cel chirurgical. Dacă acționezi din timp, este posibil să limitezi evoluția afecțiunii. Însă netratată, roșeața devine permanentă.  

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5821167/
** Standard classification and pathophysiology of rosacea: The 2017 update by the National Rosacea Society Expert Committee;Richard L. Gallo et al, JAAD 2018;78:148
*** https://www.revmed.ch/RMS/2016/RMS-N-512/Rosacee-ou-en-sommes-nous

 

rosacea around the world

Dacă roșeața pielii te supără și există semne ale evoluției ei, nu ezita să consulți un medic dermatolog. Acesta poate pune diagnosticul corect problemei tale cutanate și poate stabili tratamentul potrivit pentru ca pielea ta să arate din nou sănătoasă și fresh.