Skin with Redness and Visible Vessels

Roșeață sau mici vase de sânge (capilare) vizibile, toate aceste manifestări cutanate sunt cauzate de o anomalie a sistemului vascular al feței care nu funcționează în mod normal. Roșeața, cu sau fără senzație de supraîncălzire, poate fi temporară sau mai persistentă. Anumiți factori sunt considerați agravanți:

 

  • Schimbările bruște de temperatură (cald-rece).
  • Consumul de alimente fierbinți și picante, consumul de alcool.
  • VEGF (factorul de creștere a endoteliului vascular) și mastocitele au și ele un rol foarte important.

Rozaceea și cuperoza - care este o formă de rozacee - sunt cel mai adesea responsabile pentru roșeață și fenomenul capilarelor vizibile la nivelul feței. Dar acestea nu sunt singurele cauze. Unele afecțiuni dermatologice, ce prezintă vase dilatate, pot simula cuperoza, unele senzații de supraîncălzire pot să corespundă unor patologii ascunse, unele medicamente pot cauza apariția sau pot stimula creșterea dilatației vasculare pe față. O consultație dermatologică fiind necesară.

Cuperoza corespunde dilatării micilor vase de sânge superficiale ale pielii situate în dermul superficial. Termenul medical folosit pentru aceste dilatații vasculare este de telangiectazii.

Rețeaua superficială a vaselor de sânge "desenează" o structură capilară și determină persistența liniilor roșiatice pe față. Anumiți parametri ai rețelei pot varia în funcție de persoană și de tipul de piele, vechimea afecțiunii, temperatura sau schimbarea temperaturii interne sau externe. Vasele pot fi mai mult sau mai puțin mari, de culoare de la roșu aprins la violet sau albastru.

Localizarea variază, dar, de obicei, este relativ simetrică: uneori, doar nasul este afectat, pomeții reprezintă o zonă predilectă, sau, în general, obrajii. Cu toate acestea, toată față poate fi afectată la unele persoane.
Atunci când ramificația telangiectaziei este dificil de individualizat cu ochiul liber, iar roșeața este dominantă, vorbim de eritroză.

Woman looking at her skin in the mirror

În mod logic, termenul general, la jumătatea distanței dintre cele 2 variante este eritro-cuperoză.

În cuperoză, în cele mai multe cazuri, se poate observa prezența unui angiom stelar (angiom păianjen):

acesta este o structură vasculară care are un punct roșu central, ieșit mai mult sau mai puțin în relief.

În cele mai multe cazuri, cuperoza nu este asociată cu nicio altă patologie ascunsă, debutul său este lent și progresiv. Ea reprezintă o formă de rozacee. Apariția sa poate fi precedată de episoade de supraîncălzire. Alte manifestări ale rozaceei sunt eritroza și, eventual, papulele (coșuri mici) roșii sau pustulele. Consumul de alcool nu provoacă rozacee sau cuperoză, însă o poate agrava.

Woman with hair in the wind
  • Condițiile externe de mediu joacă un rol important, deoarece expunerea la intemperii, lumină solară și variațiile de temperatură externe, din cauza unei profesii sau din cauza hobby-urilor practicate, predispune la apariția acesteia.
  • Consumul de alcool nu provoacă rozacee sau cuperoză. 

Cine poate fi afectat de cuperoză?

Persoanele cu piele deschisă la culoare sunt mai predispuse la cuperoză.

 

Care sunt simptomele rozaceei?

Rozaceea este o problemă dermatologică frecventă care afectează numai față, în special: nasul, obrajii, fruntea și bărbia. Rareori, ochi pot fi afectați (rozacee oculară). Nu este vorba de acnee, iar termenul de acnee rozacee, folosit uneori, cel mai probabil că va dispărea.

Fiind o afecțiune cutanată vizibilă, aceasta are adesea un impact psihologic negativ din cauza problemelor estetice și a confuziei frecvente cu stigmatul alcoolismului cronic.

 

Trei tipuri diferite, trei tipuri de simptome
 

Evolutia dermatitei atopice Pas 1

1/ Forma vasculară: eritroza și cuperoza

Aceasta se manifestă prin prezența roșeții la nivelul feței, cu sau fără cuperoză (mici vase de sânge dilatate pe obraji și nas, numite telangiectazii). Roșeții i se pot adăuga intermitent bufeuri vasomotorii sau senzații de supraîncălzire, adică un flux brusc de sânge la nivelul feței, rapid dispersat.

Evolutia dermatitei atopice Pas 2

2/ Forma papulo-pustuloasă

fără comedoane, aceasta este prezentă, de asemenea, doar pe față și apare doar în puseuri.

Step 3

3/ Forma hipertrofică

Această formă este caracterizată prin prezența unui nas cu piele îngroșată, cu multe denivelări și nu afectează decât bărbații. Numită rinofimă, aceasta nu este legată de consumul de alcool, contrar imaginii cu care suntem obișnuiți. Ansamblul simptomelor contribuie adesea la un disconfort zilnic semnificativ și afectează calitatea vieții.

Care sunt cauzele rozaceei?

Adult

Factorii genetici:

femeile cu piele deschisă la culoare din regiunile nord-europene sunt afectate în special;

Sun

Factorii de mediu externi

expunerea la razele UV, modificările de temperatură (anumite profesii sunt mai expuse)

Stress

utilizarea stimulentelor

(alcool, condimente) sunt dominante la debutul rozaceei;

Pielea Atopica - Care sunt cauzele atopie?

Funcționarea anormală a capilarelor faciale

pare a fi cauza principală a înroșirii;

pielea atopică este, de asemenea, legată de o accelerare a ritmului sistemului imunitar

Un parazit mic

Demodex folliculorum, care se găsește de obicei la nivelul pielii, pare să joace un rol semnificativ. Aici provoacă o reacție inflamatorie.

Cine poate fi afectat de rozacee?

Femeile sunt afectate de 3 ori mai des decât barbatii de rozacee, iar pielea deschisă la culoare este cea mai predispusă.
Simptomele apar adesea în jurul vârstei de 30 de ani, dar vârsta de predilecție este în jur de 50 de ani.
O caracteristică frecventă a rozaceei este asocierea sa cu pielea sensibilă.

Cere sfatul medicului dermatolog astfel încât acesta să confirme diagnosticul, adică să stabilească dacă suferi de cuperoză, rozacee sau de o altă afecțiune.

dermatologist skin consultation

Tratamentul preventiv impune limitarea factorilor declanșatori. Variațiile de temperatură, expunerea la UV, băuturile fierbinți, alimentele condimentate, cafeaua. Alcoolul nu este un factor declanșator, dar consumul excesiv agravează simptomele.
În cazul senzației de supraîncălzire (flush), este recomandat un cub de gheață care trebuie lăsat să se topească în gură încă din primele minute ale acestui episod.

Bioderma - Woman protecting from the sun

Anumite tratamente calmante pot fi prescrise de către medic:

  • Cele cu aplicare locală, sub formă de gel sau cremă.
  • Antibiotice pe cale orală (tetraciclină), recomandată de regulă pe o perioadă de 3 luni, în cazul formei papulo-pustulare sau rozaceei oculare. Dar numai la recomandarea medicului!

Rozaceea nu se poate vindeca, evoluează în puseuri și este recomandabil să fie aplicate în mod continuu produse de îngrijire pe zonele afectate.
Roșeața este dificil de tratat, iar tratamentele cu laser sunt de interes: laser cu lumină pulsată, Nd Yag, KTP. Mai jos sunt detaliate diferitele tipuri de lasere vasculare.

tratament acnee

Tratamentul de elecție pentru cuperoză este laserul. Această tehnologie a schimbat profund gestionarea problemei. Mai multe tipuri de lasere vizează domeniul vascular, adică țintesc în mod specific micile vase de sânge și hemoglobina conținută în celulele roșii din sânge: laserul KTP - care acționează în special asupra ramificațiilor rozaceei, laserul Nd Yag, laserele cu lumină pulsată care, de asemenea, acționează asupra eritrozei și telangiectaziilor.

Woman having skin therapy

Tratamentele dermocosmetice sunt utile pentru toate formele de rozacee și cuperoză: acestea trebuie să fie hidratante, calmante, non-ocluzive, concepute pentru pielea sensibilă și să aibă în mod ideal proprietăți vasculoprotectoare. Ar trebui să fie, de asemenea, utilizate produse de curățare adaptate, limitând contactul cu apa de la robinet.

De asemenea, este recomandată protecția solară. În unele cazuri, cremele care permit camuflarea roșeaței pot fi utile (cele care conțin pigmenți verzi, ce neutralizează roșeața).

Bioderma - woman applying cream on the face