Mituri despre rozacee
Rozaceea este o afecțiune a pielii care afectează aproximativ 5%* din populația lumii.
Rozaceea este o afecțiune a pielii care afectează aproximativ 5%* din populația lumii.
Rozaceea este o afecțiune a pielii care afectează aproximativ 5%* din populația lumii. Până de curând, s-a vorbit rar despre ea, în ciuda faptului că este una dintre cele mai vizibile afecțiuni ale pielii care duce la puseuri imprevizibile de înroșire cutanată. Roșeața feței poate atrage remarci și judecăți nedorite din partea celor din jur, mai ales pentru că afecțiunea este puțin cunoscută și este adesea asociată în mod eronat cu o serie de interpretări descrise în secțiunea următoare. .
*Epidemiologia acneei și rozaceei: un studiu global la nivel mondial - Jurnalul Academiei Americane de Dermatologie, ianuarie 2024.
FALS. Deși femeile sunt mai frecvent afectate, rozaceea se manifestă și la bărbați. Mai mult, îngroșarea pielii de pe nas, care devine roșie, denivelată și bulboasă, este mai frecventă la bărbați.
FALS. Deși este cel mai frecvent întâlnită la pacienții cu pielea deschisă, persoanele cu trăsături asiatice, latino-americane, afro-americane si africane pot fi și ele afectate de rozacee. Pentru pacienții cu un fototip mai închis, semnele caracteristice ale rozaceei, în special roșeața în centrul feței, pot fi mascate de pigmentare, chiar dacă simptomele sunt totuși prezente. Acest fapt poate duce la apariția erorilor și întârzierilor în diagnosticare, având impact asupra gestionării afecțiunii și asupra calității vieții pacienților.
FALS. Menopauza nu este un factor declanșator, cele două fenomene nefiind asociate. Pe de altă parte, pe durata menopauzei nivelul de estrogen scade, determinând apariția cunoscutelor bufeuri, simptome comune ce pot fi asociate cu puseurile de rozacee. Dacă ai dubii, un simplu control medical te poate ajuta să distingi între cele două.
ADEVĂRAT & FALS. Cei care suferă de rozacee sunt adesea stigmatizați social. Comentariile despre alcoolism în cazul lor sunt frecvente din cauza roșeții faciale vizibile. Rozaceea este o afecțiune cronică, determinată de mai mulți factori, și genetică, iar alcoolismul nu este responsabil pentru puseuri.
Totuși, consumul de alcool, la fel ca alți stimuli legați de stilul de viață personal (mâncarea picantă, băuturile fierbinți, sportul, expunerea la soare, etc.) pot determina apariția puseurilor. Este, deci, important să limitezi consumul zilnic de alcool.