Cum recunoști rozaceea
Rozaceea este o boală cronică, determinată de mai mulți factori, de natură genetică.
Rozaceea este o boală cronică, determinată de mai mulți factori, de natură genetică.
Rozaceea este o boală cronică, determinată de mai mulți factori, de natură genetică. Pentru o lungă perioadă ea a fost un subiect tabu, de aceea se cunosc puține lucruri despre ea și diagnosticarea este uneori un proces complicat. Iată câteva sfaturi care să te ajute să identifici mai ușor numeroasele ei caracteristici și să o diferențiezi de alte afecțiuni.
Rozaceea afectează, în special, zona centrală a feței (obrajii, fruntea, nasul și bărbia). Este caracterizată de apariția a numeroase simptome care se pot manifesta individual sau în combinații, în funcție de pacient și de evoluția afecțiunii:
În cazurile foarte severe:
În plus, poate avea consecințe psihologice majore pentru că afectează fața, făcând-o ușor de remarcat.
Deși rozaceea are o mulțime de cauze, există factori declanșatori de care este important să fii conștient pentru a evita puseurile pe cât posibil. Acești factori sunt, în general, de mediu și pot varia de la o persoană la alta. Cei mai comuni sunt expunerea la soare, stresul emoțional, schimbările de temperatură, consumul de alcool sau de băuturi fierbinți, anumite mâncăruri picante, activitatea sportivă intensă și produsele cosmetice care irită pielea. Factorii agresivi determină pielea să intre în alertă și să reacționeze prin inflamație și dilatare excesivă a vaselor de sânge. Astfel apar simptomele vizibile pe față.
În acest moment nu există niciun tratament medical pentru rozacee. Gestionarea ei depinde, deci, de manifestările ei clinice și de severitatea lor.
Primul pas este să încerci să identifici factorii declanșatori în cazul tău și să îi eviți, pe cât posibil. Apoi, în funcție de diagnostic, specialiștii sugerează o combinație de tratamente orale și topice, proceduri tehnice (laser, electro-coagulare) și chiar operații chirurgicale pentru a trata îngroșarea pielii de pe nas, care poate da naștere unor denivelări vizibile.
În plus față de acestea, produsele dermatocosmetice de îngrijire și-au dovedit eficacitatea în reducerea roșeții și în calmarea senzațiilor de uscăciune cutanată, de piele care ține, de înțepături, disconfort sau durere. Pielea care devine reactivă din cauza rozaceei are nevoie de produse delicate, prietenoase, cum ar fi un produs de igienă fără frecare, produse de îngrijire cu texturi ultra-confortabile și protecție zilnică împotriva razelor UV, cel puțin SPF50+.
Pentru că diagnosticarea este complicată, este important să consulți un medic dermatolog care o va face în funcție de simptomele vizibile: roșeață persistentă pe obraji, nas și pe mijlocul frunții sau al bărbiei, îngroșarea pielii și a porilor de la nivelul nasului, prezența micilor vase de sânge sau a semnelor oculare (ochi roșii, conjunctivită, inflamarea pleoapelor). Poți consulta și RosaQol, o scală ce măsoară calitatea vieții pacienților cu rozacee. Citește în continuare cum să diferențiezi roșeața despre alte afecțiuni ale pielii.
Deși ambele sunt caracterizate de roșeață, pete roșii (papule) și puncte albe (pustule) la nivelul feței, în cazul acneei sunt prezente și punctele negre (comedoane) și pot apărea cicatrici și semne pe termen lung (hiperpigmentare post-inflamatorie). Prezența micilor vase de sânge este specifică rozaceei. Vârsta pacienților este și ea un indicator în diagnosticarea pacienților, acneea fiind mai comună în cazul adolescenților. Nu în ultimul rând, acneea poate afecta și alte zone ale corpului (trunchi, spate), pe când rozaceea se manifestă doar în zona feței.
Eczema se manifestă prin apariția pruritului, zone purulente și apoi pete roșii cu crustă pe toată suprafața corpului, inclusiv pe față. Cel mai adesea apare în cazul bebelușilor, începând cu vârsta de trei luni, iar simptomele se îmbunătățesc odată cu vârsta în majoritatea cazurilor. Însă pot persista sau chiar apărea în adolescență sau la maturitate. Mecanismele eczemei sunt mai complexe decât în cazul rozaceei și combină factori imunologici, genetici și de mediu. Dar în cazul eczemei toxice există și o componentă alergică, pielea reacționând la diferite elemente precum praful, acarienii sau părul de animale. Alte simptome precum astmul, rinita sau conjunctivita alergică sunt adesea prezente.
Termenul „couperoză” este folosit pentru a descrie unul dintre semnele clinice ale rozaceei, adică dilatarea permanentă a vaselor mici de sânge. „Rozaceea” este denumirea generală a bolii.
Lupusul, sau lupusul eritematos, este o boală inflamatorie cronică în care sistemul imunitar atacă și distruge propriile celule ale organismului. Poate afecta mai multe organe, inclusiv pielea. Pe piele, se caracterizează printr-o erupție cutanată în formă de mască de lup (din latinescul lupus) pe nas și obraji. Poate fi confundat cu rozaceea se poate manifesta sub formă de roșeață în zona centrală a feței. Mai mult decât atât, ca și rozaceea, se dezvoltă cel mai adesea la femei între pubertate și menopauză, dar spre deosebire de rozacee, duce și la ulcerații ale mucoaselor (în principal la nivelul gurii, în interiorul obrajilor, pe gingii și în nas) și poate să afecteze și alte părți ale corpului (articulații, rinichi, membrana exterioară a inimii, sistemul nervos, plămânii, sângele etc.). Există multe asemănări între cele două boli, așa că este important să consulți un medic dermatolog pentru a te asigura că obții diagnosticul corect.
Aceasta din urmă este o boală inflamatorie cauzată de funcționarea defectuoasă a sistemului imunitar, ce duce la apariția unor pete roșii sau pete aspre pe trunchi, brațe și picioare. Se dezvoltă în aproximativ 4-14 zile, în principal la copii și tineri, și este în general însoțită de prurit. Pitiriazisul rozat afectează uneori și fața și poate fi confundat cu rozacee.
Rozaceea nu este o reacție alergică: este legată de suprastimularea receptorilor pielii din cauza factorilor de mediu. O alergie la soare în zona feței poate fi confundată cu rozacee, pentru că provoacă și roșeață. Dar, în general, alergia este cauzată de o reacție alergică la alimente, medicamente sau un produs iritant după expunerea la soare.