#Maskne este noua acnee

Milioane de oameni din întreaga lume poartă acum o mască în fiecare zi pentru a preveni răspândirea virusului Covid-19. Acesta este un lucru bun pe care este imperios necesar să continuăm să îl facem.

Însă, după cum mulți dintre noi au observat, purtarea măștii pentru perioade mai lungi de timp are consecințe neplăcute. După iritații, imperfecțiunile localizate în jumătatea inferioară a feței se numără printre efectele secundare ale purtării măștilor chirurgicale sau din material textil. Specialiștii din domeniul sănătății sunt familiarizați cu problema – iar acum aceasta ne afectează pe toți! Și în așa măsură încât a fost inventat un nou cuvânt pentru a descrie acneea generată de purtarea măștii: maskne.

Dacă aiun ten predispus la acne, ești, din nefericire, ținta perfecta. Totuși, maskne nu te amenință doar pe tine. Chiar și aceia dintre noi care în mod obișnuit nu se confruntă cu imperfcețiuni ae tenului sunt afectați.  

Maskné woman checking acne under her mask

  • Expert - Dr Michèle Sayag

    Michèle Sayag, alergolog și director de strategie medicală - BIODERMA.

    Rolul măștii în cauzarea sau exacerbarea acneei este subiect de discuție în rândul dermatologilor. Comunitatea științifică este în mare parte de acord că roșeața și iritația, uneori însoțite de mâncărimi, pot apărea ca urmare a purtării măștii. Conform unui studiu efectuat în Singapore în 2006, care a analizat efectele secundare ale purtării îndelungate a măștii în rândul specialiștilor din domeniul sănătății, acneea a fost efectul secundar asupra pielii cel mai des întâlnit. Autorii fac referire în special la dezvoltarea punctelor negre și a pustulelor.

    Michèle Sayag, alergolog și director de strategie medicală - BIODERMA.

sebium_maskne_acne-women

Cum arată maskne? Diferitele studii efectuate în China și Italia ulterior lunii mai 2020 în rândul specialiștilor din domeniul sănătății ajută la descrierea exactă a imperfecțiunilor care apr ca urmare a purtării măștii. În mare parte, este vorba despre acneea ocluzivă, cu papule și pustule localizate în zona bărbiei și simetric pe mandibule. Cu alte cuvinte, un puseu tipic care nu trebuie confundat cu probleme ale pielii care pot fi cauzate și de purtarea măștii.

sebium_maskne-women-checking-acne-mirror
  • Foliculita: Inflamație a foliculilor de păr care pot semăna cu un coș roșu. Folosirea lamei de ras, în special a aparatelor de bărbierit electrice, poate cauza apariția acestei în cazul unora dintre bărbați, iar femeile se pot confrunta cu ea după vârsta de 50 de ani.
  • Eczema: Purtarea măștii poate cauza iritații și apariția eczemei de contact, cu zone roșii dureroase, cu mâncărimi.
  • Dermatita seboreică: Purtarea măștii poate exacerba zonele roșii asoperite cu scuame gorase specifice acestei afecțiuni. Cauza o constituie creșterea producției de sebum și schimbarea pH-ului pielii.

În ceea ce privește maskne, există un risc mai mare de agravare  a seboreei în cazul tenului gras. În general, acneea afectează tenul deja predispus la acnee. Purtarea măștii poate agrava însă și alte probleme dermatologice precum rozaceea și dermatita seboreică. ’

Michèle Sayag, alergolog și director de strategie medicală

 

5 efecte ale purtării măștii asupra pielii

Mai mulți experți științifici din întreaga lume au analizat ce se întâmplă cu pielea acoperită de mască timp de mai mult ore pe zi. Schimbările depind de durata purtării măștii.

 

Creșterea nivelului umidității la suprafața epidermei

Creșterea producției de sebum

Creșterea pH-ului pielii

Creșterea temperaturii pielii

Iritații cauzate prin frecare

Reprezintă condițiile perfecte pentru apariția altor imperfecțiuni!  Deși ne protejează sănătatea, măștile au și un impact negativ asupra pielii noastre, pentru că nu primește suficient aer și se sufocă sub stratul de material textil sau de material chirurgical. În acest mediu închis și umed, pielea devine uleioasă, punctele negre se înmulțesc și, dacă intervin și bacteriile, apar petele.

‘Maskne ar putea fi cel mai bine explicată astfel: ținând materialul aproape de piele, astfel izolând zonele cu numeroase glande sebacee, precum nasul și bărbia, pielea este izolată într-un mediu cald și umed, ceea ce favorizează apariția imperfecțiunilor.’

Michèle Sayag, alergolog și director de strategie medicală

sebium_maskne-women-working-with-mask

Maskne

afectează în primul rând pielea delicată: pielea sensibilă și reactivă, deseori iritată, în special pielea predispusă la acnee.

 

Dacă nu vă confruntați cu probleme speciale ale pielii, riscul apariției mascneei este scăzut, dar acesta există. Puteți observa că pielea este mai grasă și prezintă mai multe puncte negre sau mici pete care nu existau înainte. Totul depinde de durata pentru care purtați masca în fiecare zi.

 

Masca poate cauza apariția acneei? În urma unui studiu efectuat în China, s-a dovedit o creștere semnificativă a puseurilor de acnee în rândul persoanelor care au purtat mască peste zece ore pe zi timp de peste două luni. Producția de sebum poate crește cu până la 10%.

sebium_maskne_img1-hygiene-women-mirror

Igiena și îngrijirea pielii cu efect posibil de prevenție și de tratare reprezintă principalele soluții de luptă împotriva maskne. Nu ezita să schimbi rutina înainte de apariția problemelor, folosind produse alese cu atenție.

Igiena zilnică

Dimineața și seara, folosește o soluție de curățare delicată dar eficace. Folosirea unei ape micelare sau a unui gel spumant cu un pH similar cu cel al pielii nu o va răni. Apa micelară face posibilă eliminarea tuturor reziduurilor acumulate sub mască în timpul zilei, în același timp respectând funcția de barieră a pielii și echilibrul natural al acesteia. Alege o apa micelară una care nu necesită clătire, cu o formulă specială pentru pielea grasă.

Bine de știut

Purtarea măștii poate lăsa impresia că efectele poluării afectează pielea și mai mult. Senzația poate fi aceea că dioxidul de carbon expirat în mod natural este blocat sub mască. Apa micelară elimină nu doar transpirația și excesul de sebum, ci și tot felul de poluanți atmosferici.

Rutina de îngrijire

Pentru a preveni și trata maskne, este important să găsim un echilibru între produsele care hidratează pielea pentru a-i menține funcția de barieră, în același timp împiedicând apariția imperfecțiunilor. Într-adevăr, chiar și pielea fără imperfecțiuni poate suferi de iritație. Cremele pentru piele cu aplicare zilnică trebuie să aibă un efect calmant și hidratant, să nu aibă o textură onctuoasă și mai ales, să nu aibă efect comedogenic. Nu este nevoie să ajutăm apariția altui puseu!

picto_article_maskne_sebium_-wash-your-hands

1. Spală-ți mâinile regulat (da, rămâne valabil!) și sistematic înainte de a îți atinge fața.

 

picto_article_maskne_sebium_2-mask

2. Spală  masca de protecție din material textil cel puțin o dată pe zi cu un detergent delicat, pentru a îndepărta toate reziduurile de pe aceasta. Dacă folosești măști de unică folosință, schimbă-le regulat (la fiecare patru ore).

picto_article_maskne_sebium_3-let-your-skin-breathe

3. Lasă pielea să respire îndepărtând masca dacă ești singur în încăpere sau în mașină.

picto_article_maskne_sebium_4-leave-your-blemishes-alone

4. Lasă imperfecțiunile pielii în pace, chiar dacă sunt ascunse sub mască. Poți rămâne cu cicatrice care vor fi vizibile după încheierea pandemiei.

 

picto_article_maskne_sebium_5-moisturise

5. Aplică crema hidratantă cu cel puțin 30 de minute înainte de utilizarea măștii, pentru a avea timp să fie absorbită de piele.

 

CE ESTE PREFERABIL SĂ PURTĂM ÎN CAZUL MASKNE, O MASCĂ DIN MATERIAL TEXTIL SAU UNA DE UNICĂ FOLOSINȚĂ?

Este dificil de spus ce tip de mască este preferabil pentru a evita apariția Maskne. Mare parte depinde de tipul materialului, de cât de moale și de respirabil este acesta. Nu există o regulă anume. Testează diferite tipuri de măști din material textil și compară-le cu cele de unică folosință pentru a vedea care ți se potrivește mai bine. Nu ezita să încerci fiecare mască mai multe zile, pentru a putea evalua atât confortul, cât și efectul acesteia asupra pielii.