Protejarea feței cu ajutorul măștii a devenit o armă esențială în lupta împotriva răspândirii virusului  Covid-19, însă purtarea măștii pe parcursul întregii zile poate interveni asupra barierei cutanate, conducând la diverse efecte adverse: iritație, uscăciune, roșeață, mâncărime, usturime, senzația de piele care strânge, acnee (de asemenea denumită maskne = mască+acnee) etc...

Acest lucru se întâmplă mai ales în cazul persoanelor care se confruntă deja cu o piele sensibilă sau reactivă sau cu tendințe mai accentuate spre iritație.

Într-adevăr, masca poate fie genera o reacție neașteptată a pielii, fie exacerba o patologie cutanată preexistentă (acnee, rozacee, dermatită seboreică, dermatită atopică).

În continuare, îți oferim câteva sfaturi de natură dermatologică pentru a înțelege de ce purtarea măștii determină apariția puseurilor, cum să îți protejezi bariera cutanată și cum să previi efectele secundare ale purtării măștii.

  • Purtarea măștii a devenit parte din viața noastră de zi cu zi. Acest lucru este absolut necesar, însă conduce la o reală modificare ecobiologică a pielii. Pielea este considerată un ecosistem aflat în permanentă interacțiune cu mediul său. Totuși, pielea de pe față nu este obișnuită să fie acoperită de o mască. Măștile creează un mediu semi-ocluziv, care împiedică schimburile externe naturale (de umiditate, de raze UV, de oxigen, etc.). Pielea nu mai interacționează cu mediul în aceeași manieră, astfel că în loc să se afle în contact cu aerul oxigenat, pielea este acum „izolată” într-un mediu cald și umed, bogat în dioxidul de carbon (CO2) – produs secundar al respirației. Acest mediu semiocluziv poate conduce la probleme majore ale pielii care au legătură cu macerarea în mediu umed.
  • Conform unui studiu din China derulat asupra 407 de profesioniști din domeniul sănătății, 49% dintre aceștia au raportat reacții cutanate la nivelul feței ca urmare a purtării măștii. Printre cele mai frecvente manifestări au fost următoarele: mâncărimi (14,9% dintre pacienți), eritem (12,6%) și uscăciune (11,6%). În plus, 43,6% dintre pacienții cu acnee, 100% dintre cei cu rozacee și 37,5% dintre cei cu dermatită seboreică au raportat agravarea bolii1.
1Zuo Y, Hua W, Luo Y, et al. Skin reactions of N95 masks and medial masks among health-care personnel: A self-report questionnaire survey in China. Contact Dermatitis. (2020).Reacții cutanate provocate de măștile N95 și de măștile medicale în rândul profesioniștilor din domeniul sănătății: Un studiu bazat pe chestionare individuale în China. Dermatita de contact. (2020)

 

Maskne_face-mask-girl

Care sunt efectele secundare ale purtării măștii?

S-a dovedit că purtarea măștii produce daune ale barierei cutanate: aceasta poate fie genera reacții noi la nivelul pielii, fie exacerba probleme cutanate preexistente (acnee, rozacee, dermatită seboreică, dermatită atopică). Fiecare piele este unică și reacționează în felul său.

Iritații ale pielii

Purtarea măștii generează fricțiuni care pot cauza iritații ale pielii. Pielea feței este, într-adevăr,  mai subțire și reacționează negativ la fricțiuni. Vorbitul, tușitul și chiar repoziționarea măștii, conduc la fricțiuni. În funcție de sensibilitatea pielii, fricțiunile repetate pot genera apariția iritațiilor. Conform studiilor efectuate de specialiștii din domeniul sănătății, pot apărea iritații în fiecare zonă de contact, mai ales la nivelul nasului, al bărbiei și al obrajilor, sub ochi și în spatele urechilor.  

În plus, masca reține murdărie și impurități care pot irita pielea și mai mult.

Poartă mască și ai grijă de pielea ta

Aspecte problematice privind pielea

Efectul ocluziv al măștii asupra pielii provoacă și transpirație. Asocierea fricțiunii cu macerația poate afecta bariera cutanată și poate conduce la apariția următoarelor:

- uscăciune sau dermatită de contact
-mâncărime
-roșeață vizibilă în zonele de fricțiune (urticarie, rozacee)
-descuamarea pielii nasului, a obrajilor și a bărbiei (dermatită seboreică)2.

Conform unui studiu efectuat în China, uscăciunea/senzația de piele care strânge (70,3%) și descuamarea (62,2%) au fost printre cele mai frecvente probleme ale pielii3.

În plus, un studiu efectuat în Polonia a demonstrat că mâncărimea asociată cu utilizarea măștii de protecție a fost prezentă în cazul a 19,6% dintre persoane, mai ales al celor cu piele sensibilă și cu predispoziție pentru dermatica atopică 4.

 

2S. Giacalone  A. Minuti  C. B. Spigariolo  E. Passoni  G. Nazzaro, Facial dermatoses in the general population due to wearing of personal protective masks during the COVID‐19 pandemic: first observations after lockdown, Clinical and Experimental Dermatology (2020)
3Lan J, Song Z, Miao X, Li H, Li Y, Dong L, Yang J, An X, Zhang Y, Yang L, Zhou N, Yang L, Li J, Cao J, Wang J, Tao J, Skin damage among healthcare workers managing coronavirus disease-2019, Journal of the American Academy of Dermatology (2020)
4Szepietowski JC, Matusiak Ł, Szepietowska M, et al. Face mask-induced itch: a self-questionnaire study of 2.315 responders during the COVID-19 pandemic. Acta Derm Venereol. (2020)
Efectul ocluziv al măștii asupra pielii provoacă și transpirație.

Respirația în interiorul măștii generează căldură și umiditate, conducând la generarea unui exces de sebum. În interiorul acestui mediu cald, umed și semiocluziv, sebumul generat poate suferi ușor modificări (vorbim despre oxidarea sebumului), putând apărea proliferarea bacteriilor. 

Drept urmare, pe piele pot apărea imperfecțiuni, în special în zona bărbiei și a mandibulei și, uneori, pe nas. Poate ați auzit despre „maskne”, un termen care caracterizează această acnee tipică generată de purtarea măștii. 

Descoperă aici articolul despre Maskne

Conform unui studiu recent realizat în China, s-a observat o creștere a frecvenței puseurilor de acnee după un timp îndelungat de purtare a măștii (>4 ore pe zi timp de două luni)5.

 

5Han C, Shi J, Chen Y, et al. Increased flare of acne caused by long-time mask wearing during COVID-19 pandemic among general population. Dermatol Ther. (2020)
Maskne - Respirația în interiorul măștii generează căldură și umiditate, conducând la generarea unui exces de sebum.

  • Expert - Dr Michèle Sayag

    Dr Michèle Sayag, Alergolog și director de strategie medicală - BIODERMA.

    « Purtarea măștii generează ocluzie și macerare cutanată, ceea ce exacerbează iritația determinată de fricțiunile cauzate de purtarea măștii. Aceasta creează un mediu cald și umed care favorizează producția de sebum și apariția coșurilor (acnee sau leziuni inflamatorii). »

    Dr Michèle Sayag, Alergolog și director de strategie medicală - BIODERMA.

Ce trebuie făcut când masca de protecție irită pielea? Cum putem împiedica acest lucru?

maskne-women-cleanse

Acum mai mult ca oricând, utilizarea unei soluții de curățare cu eficiență ridicată, dar și delicată cu pielea și care protejează bariera cutanată, este esențială.

O modalitate grozavă de împiedicare a efectelor purtării măștii este curățarea minuțioasă a tenului de două ori pe zi, dimineața și seara, preferabil cu apă cu temperatură moderată, pentru a nu irita și mai mult bariera cutanată.

Acest lucru va ajuta la eliminarea transpirației și a excesului de uleiuri, a sebumului alterat, a impurităților și a celulelor moarte ale pielii, astfel împiedicând posibilele puseuri și acoperirea porilor.

Îți recomandăm să îți cureți fața folosind apă micelară.

Pont: Apa micelară Sensibio H2O îndepărtează peste 98% din machiaj, din particulele cu efect poluant și polen, ajutând pielea să-și normalizeze reacția inflamatorie.

maskne-women-cream

De asemenea, foarte importantă este și adoptarea unei rutine zilnice de îngrijire a pielii, adaptată la sensibilitatea individuală a pielii.

Pentru a-ți proteja pielea de agresiunile cutanate generate de purtarea îndelungată a măștii, dermatologii ne sfătuiesc să aplicăm o cremă emolientă sau hidratantă dimineața și seara potrivită pentru tipul de ten, preferabil cu 30 de minute înainte de aplicarea măștii, pentru permite absorbția cutanată a cremei.

  • Dimineața, aplică o cremă hidratantă cu textură ușoară pentru a-ți proteja pielea și a limita efectul ocluziv, aceasta urmând a fi expusă la căldura și umiditatea generate de purtarea măștii.
  • Seara, aplică crema de față obișnuită.

Dacă ai o piele sensibilă sau reactivă, asigură-te că o hidratezi, pentru a o proteja împotriva fricțiunilor generate de purtarea măștii, a restaura echilibrul hidrolipidic și reconstrui bariera cutanată protectoare a acesteia.  

În cazul acneei, este necesară aplicarea unei soluții de îngrijire a pielii predispuse la acnee cu formulă pentru pielea sensibilă, pentru a reduce producția de sebum și alterarea pielii și a elimina coșurile, în același timp calmând și rehidratând pielea.

Sfat: În cazul roșeții cauzate de purtarea măștii, puteți utiliza Sensibio Legere. În cazul roșeții preexistente exacerbate de purtarea măștii, folosește Sensibio Legere, apoi crema calmantă Sensibio AR. Dacă pielea ta. este predispusă la acnee, cea mai bună alegere este Sebium Sensitive.

Alte dovezi privind importanța unei igiene adecvate a pielii (în special privind spălarea mâinilor și a feței) pentru împiedicarea răspândirii virusului Covid-19

Conform unui studiu recent, virusul Covid-19 poate rezista pe piele timp de 9 ore, față de 2 ore, ca în cazul virusului gripal6.
Astfel, avem mai multe dovezi privind importanța spălării frecvente a mâinilor, precum și a curățării profunde a tenului (și a altor părți expuse ale corpului).

6Ryohei Hirose, Hiroshi Ikegaya, Yuji Naito, Naoto Watanabe, Takuma Yoshida, Risa Bandou, Tomo Daidoji, Yoshito Itoh, Takaaki Nakaya, Survival of SARS-CoV-2 and influenza virus on the human skin: Importance of hand hygiene in COVID-19, Clinical Infectious Diseases, ciaa1517.
Citește aici

Maskne_type-of-mask

Alegerea măștii celei mai potrivite este primul pas în prevenirea sau limitarea iritațiilor pielii. Părerile experților pe această temă sunt împărțite. Nu există reguli stricte în acest sens: alegerea depinde de sensibilitatea pielii fiecărei persoane. Dacă ai o piele sensibilă, recomandarea este să testezi mai multe tipuri de măști pentru a afla care îți oferă senzațiile cel mai puțin neplăcute (mâncărime, usturime…).

Nu uita să schimbi masca la fiecare 4 ore și să o îndepărtezi în condiții de siguranță, folosind o pungă pe care să o închizi imediat, pentru a limita riscul răspândirii. Dacă porți o mască din bumbac, spală masca la 60° timp de cel puțin 30 de minute.

Cum rămâne cu machiajul de sub mască?

Este important de reținut că, dat fiind efectul ocluziv al măștii, probabilitatea ca machiajul să conducă la acoperirea porilor și la generarea imperfecțiunilor este mai mare. Din acest motiv, este preferabil să folosești machiaj non-ocluziv cu o formulă specială pentru pielea sensibilă intolerantă sau predispusă la acnee. Îndepărtează cu atenție machiajul feței și al ochilor seara și curăța pielea feței în profunzime.