De ce spălarea frecventa a mâinilor ne deteriorează pielea?
De ce avem uneori impresia că soluțiile dezinfectante pentru mâini ne ard pielea?
De ce după fiecare utilizare apare senzația de piele care ține?
De ce este pielea reactivă la acest tip (esențial) de igienă?
Efectele negative ale săpunului și ale gelului dezinfectant pentru mâini sunt legate de proprietățile dezinfectante ale acestora. Efectul pozitiv al acestora împotriva virusurilor atrage după sine, în același timp, un efect negativ asupra pielii noastre.
De ce sunt gelurile dezinfectante pentru mâini sunt eficace în împiedicarea răspândirii virusurilor? Puterea virucidă a loțiunilor antibacteriene pentru mâini stă în capacitatea acestora de a distruge membranele lipidice care învăluie virusurile.
Atunci, care este problema? Și pielea noastră conține un volum mare de lipide. Utilizarea frecventă a gelurilor hidroalcoolice și a dezinfectantelor pentru mâini pe bază de alcool deteriorează, astfel, stratul lipidic care formează bariera de protecție de la suprafața pielii, făcând-o mai fragilă. Fără lipide (grăsimi), pielea devine foarte uscată și este mai susceptibilă la afecțiunile neplăcute arătate anterior.
Slăbirea funcției de barieră de protecție a pielii
Rolul pielii noastre este de a ne înfășura corpul într-un scut de protecție împotriva factorilor agresivi externi. Însă, dacă un factor extern destabilizează echilibrul natural al acesteia, pielea nu își mai poate îndeplini corect rolul de protecție. Acesta este exact efectul dezinfectantelor pentru mâini. Deși ne protejează de contaminarea cu virusurile, acestea afectează integritatea pielii și distrug prețioasele lipide ale acesteia.