De ce este atât de important să ne spălăm pe mâini?

Știm că mâinile noastre reprezintă una dintre sursele principale de contaminare. De aceea, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă spălarea frecventă a acestora și utilizarea unei soluții de dezinfectare a mâinilor pe bază de alcool atunci când nu avem acces la apă. În mai puțin de un an, obiceiurile noastre au suferit schimbări ca urmare a apariției și răspândirii noului Coronavirus și am adoptat toți acest gest esențial de igienă pentru a ajuta la combaterea răspândirii virusului.

O măsură de igienă pentru toți

Igiena mâinilor a făcut progrese remarcabile. Noile reflexe au devenit normă mulțumită educației mai pregnante privind igiena mâinilor, cu efecte pozitive asupra sănătății tuturor. Cifrele studiilor derulate de la începutul epidemiei de COVID-19 vorbesc de la sine.

dintre participanții la studiu își spală mâinile de fiecare dată când se întorc de afară față de 67% înainte de epidemie1

își spală mâinile cât mai frecvent posibil față de 38% înainte de epidemie1

dintre lucrătorii din domeniul sănătății se spală pe mâini și mai des decât înainte2

1DOĞAN, Mehmet, și Muhammet Bayraktar. „COVID-19 din perspectiva sănătății publice: Măsurile luate în Turcia și respectarea acestora de către populație” Jurnalul Iranian pentru Sănătate Publică 49 (2020): 67-75.
2Kiely, L. F., et al. „Dermatita de contact iritativă la lucrătorii din domeniul sănătății ca urmare a pandemiei de COVID-19: un studiu transversal.” Dermatologie clinică și experimentală (2020)

Spălarea mâinilor cu săpun sau gel de spălare și utilizarea gelului dezinfectant sunt mai importante decât oricând pentru protecția noastră și a celor dragi. Aceste produse au un efect „biocid”, ucigând virusurile, bacteriile și ciupercile. În plus, soluția dezinfectantă pentru mâini s-a dovedit a fi o modalitate eficientă de curățare a mâinilor atunci când nu avem acces la apă și nu putem folosi săpun în lupta împotriva răspândirii COVID-19. Acum, toți avem permanent o sticluță de gel dezinfectant la îndemână. Însă, cu trecerea timpului, este evident că spălarea frecventă a mâinilor sau igienizarea cu gel dezinfectant pot avea efecte secundare asupra pielii – de la uscăciune la iritații, mâncărime, senzații de arsură, crăparea pielii și chiar dermatită de contact. Aceste simptome sunt diverse, iar în cazuri extreme au drept rezultat fisurarea pielii și riscul de infectare. Sunt afectați atât adulții, cât și copiii, deși persoanele care deja au o piele uscată sau atopică sunt mai vulnerabile

Damaged sensitive skin hands
Due to COVID19, majority of the population experienced dry skin

Publicul general

84% dintre persoanele chestionate au avut de-a face cu pielea uscată, suferind inclusiv de mâncărime cutanată, apariția crăpăturilor sau chiar a iritațiilor.

Due to COVID19, the healthcare workers experienced dermatological problems

Personalul medical

97% dintre lucrătorii din domeniul sănătății s-au confruntat cu probleme dermatologice ca urmare a utilizării regulate a dezinfectantelor pentru mâini pe bază de alcool, 86% dintre aceștia suferind de o formă de dermatită.

De ce spălarea frecventa a mâinilor ne deteriorează pielea?

De ce avem uneori impresia că soluțiile dezinfectante pentru mâini ne ard pielea?

De ce după fiecare utilizare apare senzația de piele care ține?

De ce este pielea reactivă la acest tip (esențial) de igienă?

Efectele negative ale săpunului și ale gelului dezinfectant pentru mâini sunt legate de proprietățile dezinfectante ale acestora. Efectul pozitiv al acestora împotriva virusurilor atrage după sine, în același timp, un efect negativ asupra pielii noastre.

De ce sunt gelurile dezinfectante pentru mâini sunt eficace în împiedicarea răspândirii virusurilor? Puterea virucidă a loțiunilor antibacteriene pentru mâini stă în capacitatea acestora de a distruge membranele lipidice care învăluie virusurile.

Atunci, care este problema? Și pielea noastră conține un volum mare de lipide. Utilizarea frecventă a gelurilor hidroalcoolice și a dezinfectantelor pentru mâini pe bază de alcool deteriorează, astfel, stratul lipidic care formează bariera de protecție de la suprafața pielii, făcând-o mai fragilă. Fără lipide (grăsimi), pielea devine foarte uscată și este mai susceptibilă la afecțiunile neplăcute arătate anterior.

 

Slăbirea funcției de barieră de protecție a pielii

Rolul pielii noastre este de a ne înfășura corpul într-un scut de protecție împotriva factorilor agresivi externi. Însă, dacă un factor extern destabilizează echilibrul natural al acesteia, pielea nu își mai poate îndeplini corect rolul de protecție. Acesta este exact efectul dezinfectantelor pentru mâini. Deși ne protejează de contaminarea cu virusurile, acestea afectează integritatea pielii și distrug prețioasele lipide ale acesteia.

  • Acționează ca liant intercelular, ajutând la menținerea coeziunii dintre celulele pielii – așa cum cimentul lipește cărămizile una de alta când se construiește o clădire (cu galben)
  • Formează un film hidrolipidic – un strat de substanțe sebacee și apă, care acoperă și protejează suprafața pielii (cu verde)

Împreună, liantul intercelular și filmul hidrolipic ajută pielea să-și îndeplinească rolul de barieră de protecție:

  1. Previn alergiile, împiedicând substanțele poluante și alte substanțe toxice externe să pătrundă în piele și în organism,
  2. Împiedică pierderea masivă de apă, reducând evaporarea apei, pentru a menține funcția de barieră. 

Utilizarea frecventă a gelului hidroalcoolic sau spălarea frecventă a mâinilor cauzează eliminarea lipidelor pielii.  Funcția de barieră nu mai este eficace, se pierde mai multă apă, iar pielea prezintă semnele specifice pielii uscate, foarte uscate și sensibile – de la iritații, la mâncărimi, senzații de arsură, crăparea și fisurarea pielii. 

Hydrolipidic film and hand skin

Cum putem împăca igiena cu îngrijirea și hidratarea mâinilor?

Autoritățile sanitare au publicat pașii privind igiena mâinilor, pași care trebuie urmați în cadrul curățării acestora. Înainte de toate, trebuie ales un săpun delicat, non-abraziv; trebuie evitată apa fierbinte, iar mâinile trebuie uscate cu mare atenție. În cazul unui dezinfectant de mâini lichid, trebuie ales unul cu un conținut de alcool de cel puțin 60%. De asemenea, după fiecare spălare sau dezinfectare a mâinilor cu gel hidroalcoolic, pe piele trebuie aplicat un produs cu efect de hidratare. Doar un emolient, adică un produs cu efect de hidratare care înmoaie țesuturile cutanate, poate compensa pierderea lipidelor.

În viața de zi cu zi, această rutină poate părea dificil de aplicat pentru mulți dintre noi, mai ales pentru profesioniștii din domeniul sănătății, persoane care își spală frecvent mâinile. Nu este timp suficient pentru aceasta. Nu găsesc un produs hidratant. Sănătatea și siguranța sunt mai importante decât pielea uscată.

În confruntarea cu această problemă mondială urgentă, Naos a decis să ia măsuri. Împreună cu laboratoratoarele sale dermatologice BIODERMA, acesta a creat o nouă generație de soluții dezinfectante pentru mâini: prima soluție de dezinfectare a mâinilor cu dublă acțiune, care dezinfectează mâinile, refăcând totodată stratul de lipide. Biphase Lipo-alcoolique este gestul unic cu valență multiplă care combină sănătatea și îngrijirea mâinilor.

NAOS Care first

ATENȚIE! RESPECTĂ MĂSURILE DE PRECAUȚIE PRIVIND UTILIZAREA. FOLOSEȘTE BIOCIDE ÎN SIGURANȚĂ. CITEȘTE ÎNTOTDEAUNA ETICHETA ȘI INSTRUCȚIUNILE ÎNAINTE DE UTILIZARE.