Piele deshidratata

Deshidratarea pielii se manifestă printr-o pierdere a strălucirii naturale a pielii și a confortului, cu senzații mai mult sau mai puțin intense și persistente de piele "care ține", mai ales după spălare, aceasta prezintă, de asemenea, scuame.

Deshidratarea este o stare neobișnuită și temporară, care nu este neapărat legată de un tip de piele "uscată". Astfel, chiar și tenul gras poate avea episoade de deshidratare.

Care sunt cauzele deshidratării pielii?

Piele uscata - Hidratare
  • Apa, ca și aerul, este un element esențial vieții.
  • La adulți, apa reprezintă aproximativ 65% din greutatea corporală totală. 
  • Astfel, corpul unei persoane cu o greutate de 70 kg conține aproximativ 49 de litri de apă, din care 15% sunt concentrați în piele. 
  • Rolul apei este fundamental. Un veritabil rezervor din care celelalte organe își procură apa, pielea permite schimbul cu exteriorul. Apa din derm se deplasează spre suprafață prin îmbibarea diferitelor straturi prin difuziune. 
  • Acest flux al apei se numește PIA (pierderea insesizabilă de apă). Stratul cornos (stratul superior al epidermului) este protejat în mod natural de un film hidrolipidic la suprafața sa, ceea ce încetinește acest proces de evaporare. În cazul modificării acestei bariere fiziologice, PIA se accelerează, iar pielea devine uscată.
  • Apa din derm nu mai circulă până la epiderm, filmul hidrolipidic nu mai joacă rolul său esențial.

Numeroși factori pot determina deshidratarea:

Cold

Factorii de mediu

cum ar fi frigul, iarna, vântul, poluarea, radiațiile UV, etc.

Smoking

Factorii externi

cum ar fi tutunul sau alcoolul

Stress

Factori emoționali

stresul sau oboseala

Pills

Unele tratamente medicamentoase

anti-acnee sau anti-colesterol, de exemplu

Essential oils

Produsele cosmetice extrem de agresive

detergenții, produsele de curățare și uscare

Pielea este foarte sensibilă la deficitul de apă, tocmai de aceea aceasta dispune de un mecanism de hidroreglare.


1) Hidroreglarea pielii

Pielea este alcătuită din apă până la 70% . Aproape 75% din aceasta este situată adânc în derm, acolo unde joacă un rol important în rezistența pielii.

Hidratarea pielii rezultă din intervenția a două elemente:

  • apă statică, fix, și apă dinamică,
  • apă care circulă.

Hidroreglarea permite echilibrul dintre aceste două componente apoase, singura garanție a integrității fizice și funcționale a pielii. Hidroreglarea implică trei factori principali: NMF (factorul natural de hidratare), lipidele din stratul cornos și aquaporinele.

Water drops

2) Factorii de hidroreglare, NMF (factorul natural de hidratare). 

Moleculele NMF sunt capabile să fixeze apa adânc în stratul cornos, se spune că sunt umectante. Cele mai cunoscute molecule NMF sunt ureea și acidul lactic.

Și alte substanțe utilizate în produsele dermatocosmetice au aceleași proprietăți, în special, glicerina și xilitolul.

 

Rolul de barieră al pielii și apa

Stratul cornos este format din celule care nu au nuclee "cimentate", lipide numite lipide intercorneocitare. Cantitatea și calitatea acestor lipide fiind necesare pentru integritatea stratului cornos și, în concluzie, pentru funcția sa de "barieră". Când acestea lipsesc sau sunt deteriorate, coeziunea celulelor nu mai este asigurată. Acest lucru are ca rezultat apoi o creștere a fenomenului de evaporare numit, de asemenea, PIA (evaporare permanentă, ușoară și naturală prezentă în organism).

O piele bine hidratată trebuie să fie în măsură să-și păstreze apa, de aici importanța lipidelor intercorneocitare.

Ce sunt aquaporinele?

Aquaporinele sunt canale în interiorul cărora apa circulă în epiderm. Aceste proteine ​​sunt produse de keratinocite (celule epidermice) și inserate în membrana lor pentru a permite trecerea moleculelor de apă. Această circulație este esențială pentru piele. Prin urmare, epidermul nu este vascularizat. Toate componentele necesare pentru viața celulară (minerale, vitamine, nutrienți ...), care sunt transportate de sânge la nivelul dermului, ajung la toate straturile superficiale ale pielii grație aquaporinelor. Fără aquaporine, epidermul nu ar putea să se "hrănească".

Cine poate fi afectat?

Toate tipurile de piele pot fi afectate de fenomenul de deshidratare, în anumite circumstanțe sau în anumite anotimpuri.

Medicul dermatolog va stabili tipul de piele și te va ajuta să identifici potențialii factori de deshidratare: o schimbare în mediul de lucru, băile în piscină, un săpun sau un gel de duș agresiv, o afecțiune recentă, un tratament medicamentos (anti-colesterol ...).

Dacă există un factor responsabil identificat în mod clar, atunci trebuie evitat pe cât mai mult posibil.

dermatologist skin consultation

  • Chiar dacă deshidratarea pielii este asociată cu mobilizarea slabă a apei din piele, trebuie să îi asiguri în continuare aportul de apă necesar și să bei cel puțin 1,5 litri de apă în fiecare zi (cu excepția contraindicației medicale).
  • Încearcă să menții o atmosferă sănătoasă în interiorul locuinței, evitând camerele supraîncălzite sau climatizarea care accelerează evaporarea. Mai mult de atât, și, în toate situațiile, trebuie alese produse non-agresive de igienă și de îngrijire a pielii:
  • Produse de igienă fără detergenți și, dacă este nevoie, ultra-grase; produse de rehidratare (în funcție de zona afectată și de gradul de uscăciune, pot fi sub formă de lapte, cremă, balsam, pomadă, ulei).

Este esențială reducerea evaporării apei și reținerea de apă suficientă în epiderm, dar și repararea barierei alterate a pielii, de asemenea.

Woman doing sport

Pentru corp, dar și pentru față, trebuie utilizate produse cu pH adecvat, fără agenți tensioactivi agresivi pentru piele, așa cum ar fi săpunurile ultra-grase sau cremă de spălare ultra-grasă.

Fața trebuie spălată de 1-2 ori pe zi cu un produs de curățare delicat,

De două ori pe zi, după spălare, trebuie aplicată în mod sistematic și foarte delicat o îngrijire hidratantă, un produs emolient pentru a repara bariera pielii și pentru a reduce senzația de "piele care ține". Protejează-te în caz de expunere la frig extrem sau în cazul expunerii la radiațiile UV.

Nu uita să hidratezi pielea după înotul în piscină pentru a limita efectele de uscare cauzate de clor.

Bioderma - woman applying cream on the face