2) Factorii de hidroreglare, NMF (factorul natural de hidratare).
Moleculele NMF sunt capabile să fixeze apa adânc în stratul cornos, se spune că sunt umectante. Cele mai cunoscute molecule NMF sunt ureea și acidul lactic.
Și alte substanțe utilizate în produsele dermatocosmetice au aceleași proprietăți, în special, glicerina și xilitolul.
Rolul de barieră al pielii și apa
Stratul cornos este format din celule care nu au nuclee "cimentate", lipide numite lipide intercorneocitare. Cantitatea și calitatea acestor lipide fiind necesare pentru integritatea stratului cornos și, în concluzie, pentru funcția sa de "barieră". Când acestea lipsesc sau sunt deteriorate, coeziunea celulelor nu mai este asigurată. Acest lucru are ca rezultat apoi o creștere a fenomenului de evaporare numit, de asemenea, PIA (evaporare permanentă, ușoară și naturală prezentă în organism).
O piele bine hidratată trebuie să fie în măsură să-și păstreze apa, de aici importanța lipidelor intercorneocitare.
Ce sunt aquaporinele?
Aquaporinele sunt canale în interiorul cărora apa circulă în epiderm. Aceste proteine sunt produse de keratinocite (celule epidermice) și inserate în membrana lor pentru a permite trecerea moleculelor de apă. Această circulație este esențială pentru piele. Prin urmare, epidermul nu este vascularizat. Toate componentele necesare pentru viața celulară (minerale, vitamine, nutrienți ...), care sunt transportate de sânge la nivelul dermului, ajung la toate straturile superficiale ale pielii grație aquaporinelor. Fără aquaporine, epidermul nu ar putea să se "hrănească".
Cine poate fi afectat?
Toate tipurile de piele pot fi afectate de fenomenul de deshidratare, în anumite circumstanțe sau în anumite anotimpuri.