Your skin - hands skin colors

Indiferent de expunerea la soare, pielea are o culoare naturală: este pigmentarea sa.


Această culoare depinde de anumite celule ale pielii: melanocitele, care au caracteristica de a produce pigmenți cunoscuți sub numele de "melanină". Melanina prezentă în piele oferă o protecție naturală împotriva ultravioletelor (UV) care provin de la soare.
 

Woman checking her skin in a mirror

 Există 2 tipuri de melanină:


1. eumelanină
Mai bine cunoscută sub termenul "melanina adevărată", aceasta produce culorile maro închis și negru, prezentă la persoanele cu pielea brună (protejează împotriva UV).
2. feomelanină
Numită și  "melanina roșie sau roșcată". Prezentă la persoanele cu pielea deschisă la culoare sau pistruiate (aceasta nu protejează împotriva razelor UV, chiar dimpotrivă, sinteza lor generează radicali liberi agresivi pentru piele).


O proporție variabilă a acestor două tipuri de melanină este prezentă la fiecare individ. Ea determină culoarea naturală a pielii și a bronzului produs de expunerea la soare.

Cum funcționează mecanismul de pigmentare?

Pigmentarea rezultă dintr-un proces complex care implică patru etape:

Evolutia dermatitei atopice Pas 1

1. Razele ultraviolete și "mediatorii biologici" (substanțe prezente în celulele pielii) stimulează procesul de pigmentare și, prin urmare, funcția de producere a melaninei de către celulele numite "melanocite".

Evolutia dermatitei atopice Pas 2

2. Melanocitele sunt stimulate să producă melanina

Step 3

3. Melanina este produsă și distribuită în straturile epidermului.

Step 4

4. Apoi migrează la suprafața pielii datorită reînnoirii constante a celulelor pielii.

Petele cauzate de expunerea la soare și de vârstă

Razele UV trec prin epiderm și stimulează celulele pigmentare ale pielii (melanocitele). Unele melanocite sunt perturbate în permanență și  încep să secrete cantități semnificative de melanină, în mod continuu. Petele apar atunci când producția de melanină crește în mod anormal și când supraproducția de melanină nu este distribuită uniform pe suprafața pielii. Ea se acumulează în unele locuri și formează pete inestetice.

Expunerea excesivă la soare (expunere prea intensă sau pentru prea mult timp) determină cu timpul o producție excesivă de melanină, ceea ce înseamnă formarea de pete sau lentigo (pete mici, rotunde, de diferite dimensiuni și plate).

Persoanele care lucrează în aer liber (marinarii, muncitorii în construcții ...) tind să dezvolte aceste pete mai repede decât alte persoane.

Mai mult decât atât, riscul de hiperpigmentare crește odată cu îmbătrânirea celulelor și are loc, de obicei, în zonele mai expuse la soare odată cu trecerea timpului (față, gât, mâini ...). Soarele și vârsta sunt principalii factori responsabili cu apariția petelor pigmentare. "Lentigo solar" sau "lentigo senil" - sunt unul și același lucru. Lentigo afectează 90% dintre indivizii caucazieni, de peste 50 de ani. Toate tipurile de piele sunt vizate.

Modificarile hormonale care rezultă din sarcină sau utilizarea contraceptivelor orale poate fi responsabilă pentru hiperpigmentare.

La femeile brunete (cu pielea brună), modificările hormonale pot provoca apariția unei măști maro pe față, numită "melasmă" sau "mască de sarcină". Aceste pete sunt localizate în partea superioară a feței, trec de conturul părului și devin din ce în ce mai pronunțate în timpul verii. Culoarea lor este variabilă și se accentuează sub acțiunea radiațiilor ultraviolete

Această pigmentare banală apare brusc, dar se estompează sau dispare complet după revenirea la hormonii normali (după nașterea copilului, de exemplu). O pigmentare reziduală poate, cu toate acestea, să mai persiste câteva luni sau chiar câțiva ani.

În unele cazuri, "masca de sarcină" apare în absența sarcinii sau a administrării contraceptivelor orale.

Woman taking medication

Petele cauzate de substanțele fototoxice

În caz de expunere la soare, unele plante (specii de plante), anumite parfumuri sau medicamente pot provoca pete maro care rezultă dintr-o reacție de fotosensibilitate (fototoxicitate).
Mai mult decât atât, o piele lezată sau cu cicatrice (arsuri, arsuri solare, vindecarea leziunilor inflamatorii, inclusiv acnee), poate mai ușor să dezvolte pete pigmentare atunci când este expusă la UV.

Cea mai bună tehnică este o fotoprotecție aplicată sistematic pe parcursul lunilor mai însorite, asociată cu un comportament responsabil față de soare.

  • Protejează-te de soare pentru a evita apariția petelor pigmentare sau agravarea lor. Evită soarele atunci când razele sale au potențialul cel mai periculos, și anume între orele 11 și 16.
  • Alege bine protecția solară. Factorul său de protecție solară (SPF) ar trebui să fie 50+.
  • Utilizarea suplimentelor alimentare orale (tablete sau capsule), înainte și în timpul expunerii, poate pregăti mai bine pielea pentru lumina soarelui.

Niciodată nu expune bebelușii la soare. Protejează copiii cu articole de îmbrăcăminte și folosind o protecție solară specială: 80% dintre problemele pielii sunt cauzate de expunerea subiectului înainte de vârsta de 18 ani.

Atunci când problema de pigmentare există deja, este posibil să se observe o ameliorare a stării pielii dacă se aplică în mod sistematic o protecție solară pentru copiii de la 2 la 5 ani, din aprilie până în octombrie. Într-adevăr, soarele activează pigmentarea, iar protecția sistematică împotriva radiațiilor UV poate permite restabilirea situației normale.

Bioderma - Woman protecting from the sun

Folosește produse de îngrijire special formulate pentru pielea cu probleme pigmentare.

Fața trebuie spălată de 1-2 ori pe zi cu un produs de curățare delicat,

Produsele de protecție solară acționează preventiv, dar pot avea, de asemenea, un efect asupra petelor existente, cu condiția de a avea răbdare și de a aplica produsul în mod constant.

În paralel, pentru a reduce aceste pete pigmentare inestetice și pentru a uniformiza tenul, aplică produse de îngrijire adecvate pentru depigmentarea pielii, produse adaptate sensibilității pielii tale.

Ingrijire hidratanta pentru pielea uscata