• Expert - Dr Michèle Sayag

    Dr Michèle Sayag, Allergist, Medical Strategy Director - BIODERMA.

    În fiecare zi, mâinile noastre sunt expuse agresiunilor externe, sunt spălate frecvent și folosite constant pentru un număr incredibil de ridicat de sarcini. Cu pielea lor fragilă, sunt adesea foarte uscate în mod natural. Mâinile foarte uscate se pot transforma rapid în mâini cu piele deteriorată, crăpate, cu micro-fisuri. Chiar și cele mai elementare sarcini zilnice pot deveni chinuitoare.

    Dr Michèle Sayag, Allergist, Medical Strategy Director - BIODERMA.

Cine are pielea mâinilor lezată și iritată?

Profesioniștii din domeniul sănătății sunt primii la care ne gândim atunci când apar discuții despre mâinile deteriorate, însă nu sunt singurii! Oricine poate avea pielea mâinilor afectată, atât femei, cât și bărbați, la orice vârstă și în orice țară. Haideți să aflăm care sunt simptomele obișnuite ale mâinilor cu pielea deteriorată, pentru a le putea identifica și a înțelege cât de gravă este problema. Apoi ne vom uita la cauze, care uneori pot fi legate de un anumit context profesional. În cele din urmă, vom afla că unii oameni sunt mai expuși riscului decât alții și trebuie să ia măsuri preventive.

 

 

De ce sunt mâinile așa fragile?

Folosite constant în viața de zi cu zi, mâinile au caracteristici biologice specifice, care le fac deosebit de fragile.

Lipsa de sebum

Pielea palmei este mai groasă, însă pielea de pe mâini conține mai puține glande sebacee. Mai puțin sebum înseamnă, de asemenea, o protecție mai scăzută și un film hidrolipidic mai puțin eficient.

Lipsa hidratării

Factorii naturali de hidratare sunt de patru până la cinci ori mai puțin activi pe suprafața mâinilor în comparație cu tenul. Factorii naturali de hidratare sunt de patru până la cinci ori mai puțin activi pe mâini în comparație cu față. Acest fenomen arată că mâinile sunt aproape întotdeauna deshidratate, ceea ce duce la senzații de disconfort și la nevoia de a compensa lipsa de umiditate, prin aplicarea unei creme.

Acesta este motivul pentru care cu toții avem mâinile uscate, cel puțin temporar. Dar asta nu înseamnă că avem pielea deteriorată. Sunt două etape diferite. Într-adevăr, mâinile deteriorate sunt la un alt nivel, prin faptul că simptomele se întind pe perioade mai îndelungate și sunt mai intense, mult mai mult decât un disconfort minor și "piele care ține".

 

 

  • Expert - Dr Michèle Sayag

    Dr Michèle Sayag, Allergist, Medical Strategy Director - BIODERMA.

    Mâinile noastre sunt una dintre zonele fragile ale corpului, în primul rând din motive biologice și, de asemenea, pentru că tindem să nu le îngrijim mereu cât ar trebui. Și totuși, sunt atât de importante pentru viața noastră de zi cu zi. Ne ajută să facem totul, în fiecare zi, tot timpul și, adesea, pur și simplu nu le acordăm suficientă atenție. În ciuda faptului că mâinile sunt folosite pentru toate activitățile, acestea nu au multă protecție naturală împotriva a ceea ce le poate irita. Dosul mâinilor, în special, are pielea subțire și puține glande sebacee. Este, de asemenea, zona din corp pe care o spălăm cel mai des, ceea ce contribuie la slăbirea pielii.

    Dr Michèle Sayag, Allergist, Medical Strategy Director - BIODERMA.

  • Expert - Dr Michèle Sayag

    Dr Michèle Sayag, Allergist, Medical Strategy Director - BIODERMA.

    Mâinile devin sensibile la apă fierbinte, săpun și gel dezinfectant. La fiecare contact, ele ustură. Situația se poate agrava până la crăpături și despicare, astfel încât mâinile nu mai pot fi folosite în mod normal. Uneori devine dificil orice contact, chiar și lucruri banale, precum tastatul sau scrisul cu pixul, ba chiar și îndoitul degetelor.

    Dr Michèle Sayag, Allergist, Medical Strategy Director - BIODERMA.

În spatele pielii lezate... poate fi vorba de o dermatită

Când toate aceste simptome combinate se agravează, este posibil să primiți dermatita ca diagnostic din partea medicului dumneavoastră. Există două feluri:

Dermatita iritativă de contact

Reprezintă 80% din cazuri și apare atunci când mâinile intră în contact cu o substanță iritantă. „Dermatita iritativă casnică” este cauzată de contactul repetat cu detergenți utilizați pentru curățare și treburi casnice. Mâinile sunt în permanență roșii și dureroase. Acest lucru se poate întâmpla la locul de muncă sau acasă.

Dermatita alergică de contact

Mai rară (20% din cazuri), se dezvoltă progresiv în urma contactului repetat cu un alergen care sensibilizează pielea în timp.

  • Expert - Dr Michèle Sayag

    Dr Michèle Sayag, Allergist, Medical Strategy Director - BIODERMA.

    Mâinile iritate care suferă de dermatită de contact iritativă au pielea mai permeabilă. Nu mai acționează ca o barieră, iar alergenii pot pătrunde în piele.
    În unele cazuri, dermatita iritativă de contact se transformă în dermatită alergică de contact, dar nu întotdeauna. Totul depinde de cantitatea de alergen pătrunsă în piele și de răspunsul sistemului imunitar. De aceea este importantă restabilirea barierei cutanate, folosind un balsam reparator pentru pielea deteriorată, cum ar fi Cicabio Cremă de mâini.

    Dr Michèle Sayag, Allergist, Medical Strategy Director - BIODERMA.

Mâinile noastre sunt cel mai prețios ajutor pentru cunoaștere, acțiune, creație, comunicare și exprimare. Ele sunt respoinsabile pentru cele mai mari capodopere umane care au fost create. Le putem mulțumi pentru că ne-au adus în contact cu lumea și cu ceilalți, prin simțul tactil.

Mâinile noastre suportă totuși o anumită uzură în fiecare zi, care poate fi cauza directă a pielii deteriorate sau un factor agravant:

  • Contextul profesional și condițiile specifice stilului de viață
  • Condiții meteorologice, în special frig intens
  • Măsuri de igienă, inclusiv spălarea repetată a mâinilor și dezinfectarea acestora

Când pielea mâinilor noastre este deteriorată, viața de zi cu zi este adesea profund afectată, deoarece trebuie să ne folosim mâinile tot timpul. Consecințele le simțim la locul de muncă, în timpul activităților zilnice cu copiii sau acasă, și chiar în relațiile noastre sociale.

Hydroalcoholic gel effect on hands

Effects of water on the hands

1. Lucrul constant cu apa (îngrijitori, bucătari, coafori)

 

Effects of chemicals on the hands

2. Folosirea regulată a produselor de curățare și chimice fără mănuși (lucrul în fabrică, profesioniști în curățenie, etc.)

Effects of over using hands work on skin

3. Folosirea excesivă a mâinilor la locul de muncă (tâmplari, zidari, grădinari, etc.)

Allergic skin and damaged hands

4. Bolile cronice sau alergice ale pielii (dermatită atopică, eczemă de contact)

Cum îngrijești pielea deteriorată a mâinilor?

O problemă minoră se poate agrava rapid, iar mâinile foarte uscate pot ajunge iritate sau lezate dacă nu sunt îngrijite corespunzător. Prevenția este deci extrem de importantă pentru a evita ca disconfortul să devină o obișnuință în viața de zi cu zi.

Citește mai multe în articolul: "Care este diferența dintre mâini uscate și mâini cu pielea deteriorată?"

Hygiene for hands

O igienă corectă

Spălați-vă mâinile cu apă caldă, niciodată fierbinte, pentru a nu dizolva și mai mult filmul hidrolipidic fragil care vă protejează pielea. Apa caldă păstrează stratul subțire de sebum care acoperă epiderma. Alegeți întotdeauna un produs de curățare blând, care să nu irite pielea. Uscați-vă mâinile bine, fără frecare, pentru a nu le irita.

Dacă nu aveți apă la îndemână, luați în considerare utilizarea unui dezinfectant hrănitor pentru mâini pentru a preveni uscarea mâinilor și pentru a le menține hidratate.

 

Hand balm

Îngrijirea potrivită

Atât ca tratament, cât și ca prevenție, aplicarea unui balsam reparator pentru mâini este esențială, nu numai după fiecare spălare pe mâini, ci și pe tot parcursul zilei, când mâinile simt că au nevoie de el. Alege o cremă hrănitoare și calmantă, cu o textură bogată și protectoare. Cu cât mâinile tale au mai multe crăpături, cu atât pot pătrunde mai multe bacterii. O cremă dermatologică ajută la recrearea barierei pielii pentru a proteja pielea de iritanții din mediu și de deshidratare.

Află mai multe în articolul: "Cicabio Cremă de mâini, balsamul calmant, protector și reparator cu efect de a doua piele"

4 sfaturi care funcționează

  1. Crema peste noapte: aplicați un strat gros de cremă hrănitoare pe mâini și puneți o pereche de mănuși ușoare de bumbac înainte de a merge la culcare. Țesătura va bloca crema și va ajuta pielea să o absoarbă.
  2. Purtați mănuși de îndată ce se răcește vremea afară, fără să așteptați până ajungeți la stadiul în care pielea mâinilor devine lezată sau iritată.
  3. Umidificați aerul de acasă, astfel încât pielea să nu se usuce excesiv.
  4. Dacă pielea mâinilor dumneavoastră a fost foarte deteriorată de-a lungul unei perioade lungi de timp fără a se îmbunătăți în vreun fel, nu ezitați să consultați un dermatolog care vă poate prescrie corticosteroizi.

O rutină completă, dedicată pielii mâinilor

Igienă, dezinfectare, hidratare, reparare... Specialiștii laboratoarelor BIODERMA oferă soluții adaptate pentru mâinile uscate și pentru mâinile cu pielea lezată sau iritată, deteriorată.