Ce este acneea? Tot ce trebuie să știi 

Acneea este o patologie comună ce afectează foliculii pilosebacei (porii) de pe față, piept și spate, și care determină apariția de leziuni. Este motivul pentru aproape 20% dintre consultațiile dermatologice și afectează majoritatea adolescenților, dar și numeroși adulți. În Franța, unul din patru oameni cu vârste între 20 și 40 de ani declară că suferă de acnee. * 

 

*Sursa: Arcane Research Study France – Februarie 2017 

Ce cauzează acneea? 

Înainte să explorăm opțiunile de tratament, hai să vedem mecanismele din spatele pielii predispuse la acnee.  

 

Specialiștii numesc aceste reacții hiperseboree (prea mult sebum) și diseboree (calitatea slabă a sebumului). Spre deosebire de sebumul sănătos, sebumul care determină acneea este lipsit de vitamina E și oxidează ușor. 

Acnee pe obraji

Pielea moartă se desprinde mai puțin și se îngroașă, ceea ce astupă porii care de obicei evacuează sebumul. 

Acnee pe obraji

Astfel apare un comedon deschis, cunoscut drept punct negru. Culoarea închisă este dată de oxidarea sebumului în contact cu aerul.  

Acnee pe obraji

Sebumul acumulat este locul ideal pentru ca bacteria responsabilă cu apariția acneei, Cutibacterium acnes, să prolifereze. Când faza inflamatoare este atinsă, un comedon închis se formează – un punct roșu dureros.  

Acnee pe obraji

Care sunt gradele de severitate ale acneei?

Puncte negre

Puncte negre 

Comedoanele deschise sunt rezultatul sebumului acumulat, al celulelor moarte, melaninei și keratinei. Ele măresc porii deschiși, permițând sebumului să oxideze și să se înnegrească. 

Puncte albe

Punctele albe 

Comedoanele închise se formează ca rezultat al sebumului acumulat, în care s-a format bacteria Cutibacterium acnes. Pentru că porii sunt închiși, inflamația rămâne sub suprafața pielii.  

Papule leziuni inflamate. Coșuri roșii

Papule 

Aceste sunt leziuni inflamate. Sunt coșuri roșii care adesea devin sensibile la atingere și dureroase.  

Pustule leziuni inflamate

Pustule 

Aceste leziuni inflamate acoperite diferă de papule prin faptul că sunt pline de puroi. 

Nodulii Sunt leziuni acneice severe

Noduli 

Sunt leziuni acneice severe. Nodulii se dezvoltă sub piele și nu sunt plini cu puroi. Se simt duri la atingere. 

Chisturi - leziune acneică

Chisturi 

Este un alt tip de leziune acneică severă care s-a inflamat și este plină de puroi. Chisturile sunt mai moi decât nodulii, dar sunt foarte dureroase.  

Ce grade de acnee există? 

Academia Europeană de Dermatologie și Venerologie a definit gradele de severitate ale acneei în funcție de simptome și de intensitate. Această clasificare este cunoscută drept scara de Evaluare Globală a Acneei - Global Evaluation Acne (GEA) scale. 

Acnee foarte ușoară

Gradul 1: Acnee foarte ușoară 

Apariția ocazională a unor comedoane non-inflamatorii, puncte negre sau albe. 

Acnee ușoară

Gradul 2: Acnee ușoară 

Comedoane închise sau deschise pe mai puțin de jumătate din față și, ocazional, papule sau pustule.  

Acnee moderată

Gradul 3: Acnee moderată 

Mai mult de jumătate din față este acoperită cu numeroase papule, pustule și comedoane și, ocazional, chisturi și noduli.  

Acnee severă

Gradul 4: Acnee severă 

Întreaga față este acoperită cu numeroase papule, pustule, comedoane și câteva chisturi și noduli.  

Acnee foarte severă

Gradul 5: Acnee foarte severă

Întreaga față este acoperită cu multiple chisturi și noduli. 

Se referă la locul unde leziunile sunt cel mai probabil să apară. De exemplu, coșurile sunt mai probabil să apară pe pielea feței. 

Se referă la zona în forma literei T ce se întinde pe frunte și nas, unde există mai multe glande sebacee. Aceasta este predispusă la apariția punctelor negre sau albe. Coșurile care apar pe linia părului pot fi doar o urmare a produselor de îngrijire a părului pe care le folosești.  

Zona T este predispusă la apariția punctelor negre sau albe

Erupțiile de pe obraji pot apărea din cauza atingerilor repetate și a frecatului pielii.  

Acnee pe obraji

 Aceste zone sunt reacționează din cauze hormonale. Spre deosebire de coșurile din zona T, leziunile acneice de pe bărbie și de pe linia maxilarului pot fi mai adânci, mai mari și mai inflamate.  

Acnee moderată

Sunt numeroși factori declanșatori sau care pot agrava acneea, inclusiv vârsta, schimbările hormonale, tipul de piele sau moștenirea genetică.

Care sunt factorii de risc ce cauzează acneea?
  • Genul. Pentru multe femei, acneea persistă zeci de ani, cu puseuri înainte de perioada menstruației.  

  • Schimbări hormonale. Hormonii androgeni se înmulțesc atât în cazul băieților, cât și al fetelor, în timpul pubertății și fac ca glandele sebacee să devină mai mari și să producă mai mult sebum. Modificările hormonale de la vârsta mijlocie pot duce, de asemenea, la erupții. 

  • Anumite medicamente. Printre ele se numără tratamentele care conțin corticosteroizi, testosteron și litiu. 

  • Stresul. Deși stresul în sine  nu provoacă acnee, dacă pielea ta suferă deja de această afecțiune, stresul o poate înrăutăți.  

  • Moștenirea genetică. Dacă părinții tăi au avut acnee, există un risc mai mare ca și tu să o faci. 

  • Sensibilitate crescută la hormonii masculini. Hormonii influențează atât producția de sebum, cât și hiperkeratinizarea, chiar și în rândul fetelor. 

  • Mediul înconjurător. S-au stabilit legături între acnee și stres, fumat, dietă și poluare. Să nu uităm și de factorii perturbatori endocrini sau produsele cosmetice nepotrivite.   

Mituri despre acnee

Alimentația și acneea

Consumul de ciocolată și alimente grase nu s-a dovedit a avea vreun efect semnificativ asupra acneei. Însă este de la sine înțeles că o dietă echilibrată cu multe fructe, legume și carbohidrați complecși cu indice glicemic scăzut are multe beneficii pentru sănătate. Iar unele alimente sunt bune pentru pielea ta deoarece conțin vitamina A și E, antioxidanți și zinc.

Acneea nu este cauzată de o piele murdară

Acneea nu este cauzată de o piele murdară

De fapt, curățatul prea intens sau folosind produse dure cu pielea pot produce iritații și înrăutățirea acneei.

Produsele cosmetice și acneea

Produsele cosmetice și acneea

Acestea nu agravează întotdeauna acneea, mai ales dacă alegi produse de machiaj care nu sunt concepute pe bază de uleiuri pentru a nu încărca porii (non-comedogenice).

Dacă remediile pe care le încerci acasă sau produsele pe care le poți cumpăra fără rețetă nu îmbunătățesc starea pielii tale, este o idee bună să te adresezi unui doctor. Îți poate prescrie un tratament adaptat nevoilor tale specifice. Dacă acneea persistă, este severă sau are urmări psihologice, tratamentul medical este esențial.  

înțelege acneea: tipuri, simptome, cauze și tratamente

Pentru că acneea are diferite cauze și grade de severitate, opțiunile de tratament variază. Iată tipurile de tratament recomandate de Academia Europeană de Dermatologie și Venerologie.  

Academia recomandă tratamente locale pe bază de retinoizi sau peroxid de benzoil. 

Medicii prescriu adesea retinoizi sau peroxid de benzoil cu aplicare locală. Dacă după 3 luni acneea persistă, un tratament local cu antibiotic poate fi încercat înainte de a face trecerea la unul oral din familia ciclinei.  

Dacă aceste strategii de tratament nu funcționează, izotretinoina administrată oral poate fi o soluție, mai ales dacă există un risc ridicat de cicatrizare.  

Este prescris tratamentul cu izotretinoina administrată oral, mai ales dacă există inflamații. Este recomandată eliminarea leziunilor comedonale cu ajutorul micro-chirurgiei înainte de începerea tratamentului.  

Poți preveni acneea?

Pentru că este rezultatul unor cauze genetice și fiziologice complexe, acneea nu poate fi întotdeauna prevenită. Însă există modalități simple de a reduce probabilitatea apariției de coșuri și erupții sau de a diminua leziunile acneice.  

 

  1. Spală-te pe față atunci când transpiri, mai ales după exerciții fizice, pentru ca praful, transpirația și sebumul să nu rămână pe pielea ta.  
  2. Evită orice element care îți poate irita pielea, de la produse de curățat abrazive, la bureți și frecatul excesiv.  
  3. Folosește produse de îngrijire fără alcool, cu o formulă special concepută pentru pielea grasă și mixtă, precum cele din gama Sebium.  
  4. Rezistă tentației de a stoarce coșurile sau de a-ți atinge fața prea des. Astfel vei evita inflamațiile și vei avea un timp de vindecare mai scurt.  

Sebium Activ Gel spumant

Eliberează porii, reduce imperfecțiunile, pentru o piele purificată în profunzime.

Piele predispusă la acnee Piele mixtă și grasă

Sebium Kerato+

Dă reset pielii acneice după doar 2 zile de utilizare.

Piele predispusă la acnee