Sfatul expertului
Igiena mâinilor te poate proteja pe tine și pe cei dragi
Tot ce trebuie să știm despre spălatul mâinilor pentru a ne proteja împotriva COVID
Sfatul expertului
Tot ce trebuie să știm despre spălatul mâinilor pentru a ne proteja împotriva COVID
Mâinile sunt acea parte a corpului care spre deosebire de alte regiuni intră cel mai frecvent în contact atât cu diverse suprafețe cât și cu alte regiuni propii corpului nostru.
Pentru ca mâinile noastre să fie protejate de răspandirea virusului SARS-COV 2 ele trebuie să fie spălate corespunzator. Pe lângă tehnica de spălare a mâinilor, un factor important îl reprezintă produsul pe care îl utilizam dar și ce facem pentru a proteja pielea mâinilor traumatizată de spălarea excesivă i de folosirea dezinfectanților. De asemenea, durata medie a spălarii corespunzatoare a mâinilor este de 30 de secunde.
Astfel, primul pas îl reprezintă udarea mâinilor cu apă calduță (apa rece sau fierbinte reprezintă un factor agresiv asupra barierei cutanate și a integrității pielii). Pasul 2 este reprezentat de aplicarea săpunului sau a gelului de curățare a mâinilor în cantitate suficientă astfel incât spuma să poată acoperi întreaga suprafață a mâinilor.
Se trece la frecarea mâinilor palmă peste palmă și se continuă cu frecarea palmei drepte peste palma stânga cu împletirea degetelor și vice-versa. Pasul următor îl reprezintă spălarea dosului degetelor pe palma opusă și spălarea degetului mare al fiecărei mâini prins în palma opusă.
Înainte de clătirea mâinilor se realizează frecări rotative într-un sens și celalalt cu degetele împreunate în palma opusă. În tot acest timp, robinetul rămâne deschis astfel încat la finalul procesului să putem clăti mâinile. Le uscăm cu un prosop de hârtie de unică folosință pe care îl aruncăm. Robinetul se va închide cu ajutorul unui șervețel de unică folosință și nu cu mâinile neacoperite deoarece le putem contamina din nou.
Pentru o spălare corectă este nevoie de un produs de spălare special conceput pentru a asigura o igienizare eficientă. Astfel se pot folosi preparate (lichid, gel sau spumă) sau săpunuri antimicrobiene care conțin un agent antiseptic la o concentraţie suficientă, pe bază de alcool, conceput pentru aplicarea pe mâini urmată de frecarea lor pentru a inactiva microorganismele şi pentru a suprima temporar creşterea acestora. Acţionând ca un detergent, un astfel de săpun poate disloca microorganismele tranzitorii sau alţi contaminanţi de pe piele pentru a facilita eliminarea lor ulterioară cu apă.
În procesul de spălare a mâinilor nu trebuie să uităm la final de aplicarea de emolienți și creme hidratante cu efect reparator care să refacă bariera cutanată și să asigure o integritate celulară protejând astfel mâinile de uscarea excesivă datorată spălarii frecvente și a utilizării dezinfectanților.
Dr. Radu Mihaela
Medic specialist dermatovenerolog