Sfatul expertului
Igiena mâinilor în contextul pandemiei
Igiena mâinilor are un rol esențial în reducerea și prevenirea infecțiilor.
Sfatul expertului
Igiena mâinilor are un rol esențial în reducerea și prevenirea infecțiilor.
Semmelweis Ignaz, fondatorul asepsiei, a revelat faptul, că prin simple măsuri de igienă, precum spălatul mâinilor, pot fi reduse, în mod dramatic, infecțiile postpartum.
Igiena mâinilor are un rol esențial în reducerea și prevenirea infecțiilor, ceea ce presupune spălarea mâinilor cu apă și săpun, și folosirea dezinfectanților cu o concentrație alcoolică de minim 60%. În anul epidemiei de coronavirus ne amintim de aceste inovații, apreciind necesitatea igienii mâinilor.
Infecția Covid-19 se transmite în principal pe cale aerienă, prin strănut, tuse și vorbire, fecal-orală, dar și prin obiecte și suprafețe contaminate. Pe timpul pandemiei, igiena mâinilor reprezintă metoda cea mai simplă, ieftină și eficientă de a combate infecția cu acest virus.
Igiena corectă a mâinilor este o metodă elaborată de World Health Organization (WHO), care constă în 6 pași simpli, a căror durată ar trebui să fie de minim 40 secunde, cu apă și săpun, și 20 secunde, timp corect minim, cu dezinfectanți pe bază de alcool.
Uscarea adecvată a mâinilor este, de asemenea, o parte esențială din rutina spălării mâinilor. Cu ajutorul prosoapelor de hârtie de unică folosință se tamponează ușor tegumentul umed, fără a produce excoriații. Această hârtie de unică folosință se mai poate folosi și la închiderea robinetului, pentru a nu-l atinge cu mâinile curate.
Sursa: Spălarea corectă a mâinilor (surewash.com, WHO Hand hygiene protocol)
Igiena mâinilor se face fie cu apă și săpun, fie cu dezinfectanți, iar în contextul prevenirii Covid-19, ar trebui asigurată înainte și după servirea mesei, după suflarea nasului, tuse sau strănut, după utilizarea toaletei, și după vizitarea unui spațiu public. Utilizarea mănușilor nu trebuie considerată o măsură de înlocuire a spălării corespunzătoare a mâinilor.
Mai mult decât atât!
Este important utilizarea pe timpul zilei a unor creme cu textură lejeră și pe timpul nopții a unor unguente cu acțiune de regenerare, având în vedere că mâinile sunt mult solicitate în această perioadă. Acestea iau contact cu diverse substanțe și factori externi, motiv pentru care tegumentele mâinilor devin uscate, reactive și iritate. Acest lucru trebuie evitat prin folosirea produselor emoliente, hidratante și umectante. Prin spălarea frecventă a mâinilor nu se îndepărtează doar filmul hidrolipidic, ci și microbiomul, care sunt factorii majori în protecția pielii.
Amintim și faptul că o temperatură prea ridicată a apei contribuie la deshidratarea și perturbarea barierei cutanate.
Utilizarea îndelungată a mănușilor au de asemenea consecințe.
Prin urmare, pentru prevenirea complicațiilor cutanate, agravate de etapele preventive din timpul pandemiei, este esențială utilizarea măsurilor de precauție prin folosirea de creme emoliente și relipidante.
15 Octombrie, Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini, este o zi menită să atragă atenția asupra importanței spălării mâinilor, ca modalitate eficientă și accesibilă pentru a preveni boli și salva vieți.
Bibliografie:
www.surewash.com/news/cleaning-your-hands-correctly-during-covid-19
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7102542
Dr. Livia – Viola Losonczi
Medic specialist dermatovenerolog