Ce este acneea?
Este o afecțiune inflamatorie cronică a pielii, provocată de secreția în exces de sebum a glandelor sebacee din foliculii piloși. Acneea se manifestă prin apariția de pustule (coșuri), papule, noduli, puncte negre sau albe pe pielea feței, a umerilor sau pe spate, zonele cu cea mai mare densitate de glande sebacee. Acneea nu este o afecțiune contagioasă și nici o urmare a unei igiene deficitare.
Acneea se manifestă mai ales în cazul adolescenților, din cauza schimbărilor și dezechilibrelor hormonale, și este o afecțiune comună ce afectează până la 80% dintre tineri. Netratate, simptomele acneei juvenile pot dura până la 4-5 ani, apoi pielea începe să se echilibreze de la sine. Însă acneea poate afecta și adulții. Până la 40% dintre cei cu vârste între 20 și 45 de ani, preponderent femei, se confruntă cu diferite forme ale acneei.
În ambele situații este important să tratezi acneea cu grijă, să îi aloci timp și răbdare pentru că aceasta poate lăsa urme vizibile pe piele, dar poate avea și urmări psihologice precum sentimentul de inferioritate, complexe, teama de a interacționa cu cei din jur și nu numai.