Rolul lui este acela de rezervă de apă, având o capacitate mare de a reține apa în piele. Astfel, devine cel mai bun tratament pentru hidratarea pielii, pentru menținerea fermității, supleței, volumului și texturii ei fine.
După vârsta de 20 de ani, producția de acid hialuronic scade natural, mai ales dacă ne expunem la factori de stres din mediul înconjurător (raze UV, poluare, tratamente, etc.). Atunci când calitatea lui este slabă sau producția insuficientă, apar primele semne ale îmbătrânirii, liniile fine din cauza deshidratării, apoi ridurile și pierderea fermității.
În industria cosmetică, pentru a beneficia de efectele benefice ale acidului hialuronic, sunt folosite molecule de diferite greutăți. În forma originală, el este o moleculă cu greutate mare, ceea ce înseamnă că nu poate ajunge în straturile mai adânci ale pielii. Astfel, rămâne în epidermă unde creează un film ce ține apa în interior, netezește pielea și întărește bariera cutanată.
Acidul hialuronic cu greutate mică este obținut prin divizarea celulelor pentru a putea ajunge până în derm. Aici poate absorbi apă și poate susține producția naturală de colagen. Acest tip de acid hialuronic are acțiune asupra ridurilor și elasticității pielii.