Fiind foarte răspândită, acneea afectează cel puțin 80% dintre adolescenți și 40% dintre adulți. Iar cei mai multe dintre persoanele afectate de acnee se gândesc automat la creme și tratamente în cursa lor cu imperfecțiunile… și uită adesea de curățarea zilnică, aceasta fiind prima măsură de prevenție a apariției coșurilor.

În Franța, una din patru femei nu se spală în mod regulat dimineața pe față. Deseori neglijată, igiena ar trebui să fie parte din orice rutină de îngrijire anti-acnee, pentru a lua măsuri înainte de apariția primelor semne. Iar asta este și mai mult valabil în contextul sanitar actual în care purtarea măștii agravează orice problemă a pielii feței. Erupțiile apărute pe piele în urma purtării măștii au devenit un nou motiv de îngrijoare, zilnic, pentru persoanele cu pielea grasă. În zilele noastre, știm că un produs de curățare a pielii feței adaptat pentru nevoile ei și folosit de două ori pe zi este prima măsură pe care ar trebui să o ia oricine are pielea acneică sau grasă.

 

1   F. Ballanger și B. Dréno, “Acneea,” EMC (Elsevier Masson SAS, Paris), Tratat de medicină Akos. pp. 2–0650, 2010
2   IPSOS, Franța, 12 Iulie 2019
Woman touching her pimples

De la pielea grasă la cea acneică, trei elemente cheie

Petele și punctele negre sunt probleme strâns legate trei simptomele specifice pielii grase, care, de regulă, se manifestă împreună. 

Excess of sebum

1. Pielea produce prea mult sebum

Hiperseboreea este specifică pielii grase și este adesea însoțită de pori dilatați. Sebumul este produs în exces și are o calitate mai slabă. Pentru că este mai vâscos, devine iritant si cauzează apariția imperfecțiunilor.

Pores get clogged

2. Grosimea pielii

În cazul pielii acneice sau grase, celulele pielii tind să se multiplice (fenomenul se numește hiperkeratinizare) și blochează porii, creând condițiile ideale pentru formarea comedoanelor, precum și a punctelor negre sau albe.  

 

Bacteria convert in pimples

3. Dezvoltarea bacteriilor

Acumularea de sebum în porii obturați și lipsa de oxigen creează mediul perfect pentru ca bacteria Cutibacterium acnes să prolifereze, fiind cauza apariției leziunilor inflamatorii.

woman looking at her reflection

Contrar credințelor populare, imperfecțiunile nu sunt legate de lipsa igienei. Ci, mai degrabă, de aplicarea unei igiene care nu este adaptată nevoilor reale ale pielii acneice. De multe ori, igiena poate fi prea agresivă, așa cum este curățarea pielii cu săpun. Cel mai bun mod prin care poți să reduci numărul imperfecțiunilor este să adopți o rutină corectă și completă, de la igienă la hidratare, pe lângă tratamentul prescris de medic. Igiena zilnică joacă un rol important în tratarea tuturor tipurilor de acnee, mai ales în cazul celei inflamatorii2. Câtă vreme produsul de igienă este adaptat pentru pielea acneică sau grasă!

 

Produsul de curățare potrivit împotriva petelor și punctelor negre trebuie să acționeze asupra excesului de sebum și să elibereze porii, astfel încât comedoanele să nu se formeze. Sunt două puncte esențiale legate de igiena pielii acneice:

  • Alegerea unui produs de igienă delicat, ce conține un agent de curățare care nu agresează pielea și care reduce eficient excesul de sebum și elimină impuritățile (inclusiv transpirația).
  • Folosirea unui produs de curățare keratolic, care uniformizează aspectul pielii, exfoliind delicat suprafața ei pentru a elibera porii obturați.

Igiena este esențială în rutina de îngrijire a pielii acneice. Iar alegerea produsului potrivit este decisivă, după cum am văzut deja. Însă frecvența de curățare este la fel de importantă. În cazul pielii grase, de cele mai multe ori, tot ce vrei să faci este să înlături orice urmă a imperfecțiunilor (sebum, luciu, piele ternă, aspectul neuniform...), așa că uneori ai tendința să exagerezi. Dar spălatul prea agresiv sau prea des poate afecta bariera naturală a pielii și poate să o sensibilizeze, mai ales dacă folosești un produs de curățare agresiv.

    clock in a bathroom

    Frecvența corectă de curățare:

    • De două ori pe zi, dimineața și seara
    • În fiecare zi, cu un produs special creat pentru pielea acneică sau grasă.
    • Ocazional, cu un produs de curățare activ, care conține ingrediente active keratolice (AHA și BHA), de fiecare dată când apar punctele negre sau coșurile, până când acestea dispar, și atunci când este evident că porii sunt încărcați.

    Sebium Activ Gel spumant Gel-cremă anti-imperfecțiuni

    Igienă cu clătire

    Piele grasă sau acneică

    Brevetul D.A.F.

    Sebium Activ Gel spumant

    (6 reviews)

    Eliberează porii, reduce imperfecțiunile, pentru o piele purificată în profunzime.

    Pentru cine este indicat?

    Adulți, Adolescenți

    Igienă cu clătire

    Piele mixtă sau grasă

    Brevetul D.A.F.

    Sebium Gel spumant

    (2 reviews)

    Gel spumant care curăţă delicat, previne apariţia imperfecţiunilor și controlează luciul cutanat excesiv.

    Pentru cine este indicat?

    Adulți, Adolescenți

    Îngrijire zilnică

    Piele predispusă la acnee Piele sensibilă și slăbită, predispusă la acnee

    Tehnologia InflaStop

    Sebium Sensitive

    (1 review)

    Calmează pielea acneică sensibilizată, rehidratează și elimină semnele acneice

    Pentru cine este indicat?

    Adulți, Adolescenți