Woman playing with her baby

"Piele de bebeluș" este o expresie pe care o folosim pentru pielea moale și catifelată. Și totuși, pielea bebelușilor și a copiilor nu este mereu așa! Cu excepția cazurilor de naștere prematură, pielea unui copil este deja formată complet atunci când se naște.

Cu toate acestea, este mai subțire și, de asemenea, nu-și îndeplinește funcția de barieră în mod eficient, așa cum face pielea unui adult.

La câteva săptămâni de la naștere, pielea unui nou-născut nu secretă sebum, iar glandele sebacee nu se vor reactiva până în adolescență. Astfel, filmul hidrolipidic este mai subțire și, prin urmare, mai puțin eficient pentru a proteja pielea, având ca rezultat:

 

  • uscăciunea care favorizează iritația
  • permeabilitatea pentru agenții infecțioși și iritanți, factori agravanți pentru această iritație
  • Expert - Dr Michèle Sayag

    Michèle Sayag, Alergolog.

    Întrebarea unui vizitator: Fiica mea, căreia îi ies momentan dinții, are o inflamație de culoare roșie. Utilizez o cremă fără parabeni pentru ca este alergică la parabeni, dar nu este foarte eficientă. Ce altceva pot utiliza?

    Poți schimba produsul și utiliza o cremă pe bază de apă, alternând cu o cremă reparatoare calmantă.

    Michèle Sayag, Alergolog.
  • Expert - Dr Michèle Sayag

    Michèle Sayag, Allergist.

    Întrebare de la un utilizator: Copiii ar trebui sa fie spălați în fiecare seară? Trebuie să îi spăl părul de fiecare dată?

    Dacă bebelușul sau copilul nu are pielea uscată sau teren atopic, poți să îi faci baie în fiecare seară. Spălarea părului nu este obligatorie de fiecare dată dacă copilul nu a traspirat.
    Pe de altă parte, în cazul afecțiunilor atopice, o baie la fiecare 2 seri este suficientă (acest lucru protejează bariera fragilă a pielii).

    Michèle Sayag, Allergist.
Dermatita Atopica sau Eczema Atopica - Bebelusi

Mai mult decât atât, suprafața pielii unui copil este de 2 până la 3 ori mai mare decât cea a unui adult (raport mai mare pentru suprafață/greutate). Astfel, un produs aplicat pe piele penetrează mai ușor. Absorbția cutanată este, de asemenea, favorizată de mediul umed (sub pliurile cutanate), de pielea lezată (eritem fesier) și pliuri.

Prin urmare, este esențial să fie folosite produse de igienă și de îngrijire eficientă, delicate, care garantează:

  • O înaltă toleranță, respectând caracteristicile specifice ale pielii copilului
  • O înaltă siguranță în satisfacerea exigențelor privind formularea și procesul de producție, adaptate pentru pielea sugarilor și a copiilor.

Pielea atopica , Dermatita atopica este o afectiune inflamatorie a pielii

Slăbită de agresiunea factorilor externi, cum ar fi vântul, apa rece, apa calcaroasă sau încălzirea, pielea unui copil tinde să se usuce și să devină mai reactivă.


În cazul dermatitei atopice, pielea copilului tău este foarte uscată și aspră, are uneori plăci de culoare roșie. Copilul tău are senzația de ""piele care ține"", de mâncărime care îi perturbă somnul.

Dermatita atopică este o afecțiune dermatologică obișnuită, care debutează din luna a 2-a sau a 3-a de viață și dispare, în cele mai multe cazuri, după câțiva ani. Acest tip de piele suferă o permeabilitate mai mare a stratului cornos, din cauza deficitului de lipide.

Pielea nu îndeplinește rolul de barieră în mod eficient. Nu mai protejează organismul de alergenii din mediul înconjurător, ceea ce favorizează penetrarea lor în piele. Sensibilizarea la acești alergeni determină inflamația, care duce la apariția unui puseu atopic, care este, de regulă, însoțit de mâncărime severă.

Scărpinatul provoacă apoi leziuni care cresc iritarea pielii. Pielea devine mai permeabilă la alergeni: apare o nouă reacție inflamatorie acută. Piele foarte uscată cu tendință atopică evoluează în faze succesive de puseuri și remisiuni.

Mai multe informații despre atopie găsești aici.

Au fost identificate trei tipuri principale de alergeni din mediul înconjurător, responsabili cu reacțiile inflamatorii acute:

Picto Animal

Aero-alergeni

acarieni, polen, păr de pisică și de câine, pene ...

Picto Arachide

Alergeni alimentari,

Mineral

Alergeni de contact

nichel, parfumuri ...

Numită și "eritem fesier", roșeața de la nivelul scutecului este o afecțiune comună, care apare în anumite circumstanțe: frecarea cauzată de scutece, toaleta prea agresivă, diareea, modificarea alimentației, dar, de asemenea, este cauzată și de episoadele infecțioase, erupția dinților...


Cele mai multe tipuri de roșeață din zona acoperită de scutec reprezintă o iritație declanșată de efectul ocluziv al scutecelor, agravată prin contactul cu materiile fecale și urină și, eventual, suprainfectată de germeni.

Pentru a preveni aceste erupții cutanate, trebuie eliminată ocluzia și macerarea cauzate de scutec. 

Baby - Atopic Skin

Unele măsuri de precauție trebuie luate:

  • Schimbă frecvent copilul,
  • Curață-i pielea după fiecare schimbare a scutecului cu un produs de igienă blândă, fără săpun, care garantează siguranța și toleranța (produsele prea agresive afectează bariera pielii),
  • Usucă pielea în mod eficient și cu blândețe, în special în zonele cu pliuri,
  • Aplică după fiecare schimbare, un emolient cu acțiune antibacteriană (garantând siguranța și toleranța), acesta va calma, va izola și va reconstrui epidermul în zona acoperită de scutec, favorizând și dispariția roșeței,
  • În cazul în care roșeața persistă, cere sfatul medicului.

Care sunt cauzele iritației zonei peri-orale?

Iritația pielii din jurul gurii este caracterizată prin roșeață, pustule, piele uscată și aspră. Aceste iritații sunt rezultate din macerarea salivei după utilizarea repetată a unei suzete, a unei jucării sau în timpul erupției dentare.


Enzima prezentă în salivă - alfa-amilaza - este un factor agravant al iritației. Menținute sau agravate de frig și vânt, aceste iritații ale pielii din jurul gurii cunosc o exacerbare în timpul iernii.

  • Bebelușii nu ar trebui să fie expuși niciodată la soare.

 

  • Pielea copiilor mici necesită o protecție specifică foarte înaltă, care oferă cele mai bune garanții de siguranță. 

 

Pentru a afla mai multe despre măsurile de precauție necesare pentru a proteja pielea de soare, click aici.

Your skin - child protected under the sun

Verifică în mod atent zonele cu risc, așa cum sunt: fața, conturul gurii, zona acoperită de scutec, toate zonele cu pliuri.
Nu ceda tentației auto-medicației la bebeluși și copii, cere întotdeauna sfatul farmacistului sau al medicului.
Nu îmbracă bebelușul sau copilul în haine de lână sau sintetice.
Spală-i frecvent jucăriile de pluș.
Evită covoarele și mochetele în casă.
Asigură-te că atmosfera în care trăiește copilul nu este prea uscată, iar temperatura ambientală nu depășește 19-20 de grade.

Your Skin - Children

Băița este un moment special, bucurați-vă de el amândoi!

Pentru a evita stresul și graba, pregătește tot ce ai nevoie înainte de a începe. Astfel, îți petreci timpul exclusiv pentru momentele de tandrețe cu puiul tău. Toate produsele de igienă și îngrijire utilizate trebuie să asigure siguranță și toleranță.


Pentru corp și păr:
Spală copilul cu un produs de igienă foarte blândă, fără săpun, care respectă echilibrul pielii lui și nu ustură ochii.
Usucă-i pielea după băiță cu tamponări delicate ale prosopului.
Scalpul și părul copilului trebuie să fie spălate la fiecare 2 sau 3 zile. Alege un șampon blând, care nu ustură ochii și pielea, care respectă echilibrul cutanat al scalpului și părul micuților. Clătește-i părul copilului cu grijă, asigură-te că apa este la temperatura potrivită, iar jetul nu prea puternic.
După fiecare baie, hidratează-i pielea copilul cu o îngrijire adecvată pentru a o hrăni.


Pentru față și ochi:
Curăță-i fața copilului cu o dischetă de bumbac, folosind un produs de igienă blândă, fără săpun. Pentru mai mult confort și pentru a evita contactul cu apa calcaroasă, alege o apă micelară sau șervețele umede pe bază de apă micelară.


Pentru mâini:
Șervețelele umede cu apă micelară te ajută să cureți mâinile copilului ori de câte ori este necesar și, în toate situațiile.


Pentru schimbarea scutecului:
La fiecare schimbare, curăță bine zona acoperită de scutec cu un produs de igienă blândă, fără săpun, pentru a îndepărta murdăria, excesul de cremă sau crema de fotoprotecție. Apoi, usucă ușor pielea în zonele cu pliuri. Pentru mai mult confort și pentru a evita contactul cu apa calcaroasă, alege o apă micelară sau șervețele umede pe bază de apă micelară. Iar dacă preferi produsele cu clătire, alege un gel spumant blând, fără săpun, adaptat pentru pielea copilului tău.

Dermatita Atopica sau Eczema Atopica - Bebelusi

Pielea copilului tău este fragilă. Aceasta trebuie să învețe să se apere împotriva agresiunilor externe. Astfel, pentru a o proteja, trebui să aplici zilnic o cremă hidratantă adaptată, care garantează siguranța și toleranța.


În cazul în care copilul are pielea normală, poți folosiți zilnic o cremă hidratantă, care va hrăni și va proteja pielea.


Dacă are pielea uscată, alege o îngrijire ultra-grasă, de tipul cold-cream, foarte nutritivă, care va restaura funcția de "barieră" și va oferi confort imediat. Denumirea "cold-cream" reprezintă o formulă groasă, semi-ocluzivă. Termenul "cold-cream" se datorează faptului că primele creme de acest tip provocau o senzație rece atunci când erau aplicate pe piele. În prezent, noua generație "cold cream" are aceleași proprietăți ultra-grase și hidratante precum produsele tradiționale, dar cu texturi mai plăcute, mai inovatoare, oferind un confort sporit și protejând împotriva agresiunilor externe.

Baby - Mom putting cream

SFATURI PENTRU ÎNGRIJIREA BEBELUȘILOR CU PIELE FOARTE USCATĂ SAU ATOPICĂ

Pe lângă recomandările medicului dermatolog, trebuie să iei anumite măsuri de precauție pentru a îmbunătăți calitatea vieții copilului:

 

  • Fă-i baie în fiecare zi sau la fiecare 2 zile cu apă la o temperatură moderată (aproximativ 35 de grade, pielea uscată nu tolerează apa fierbinte), fără spumant de baie sau săruri de baie. Acestea tind să usuce și să irite pielea copilului.
  • Spală-l cu un produs de igienă blândă, fără săpun, fără parfum, ce garantează siguranță și toleranță, pentru a calma pruritul și pentru a preveni starea de uscăciune cutanată prin limitarea proliferării microorganismelor responsabile de agravarea uscăciunii cutanate.
  • Usucă-i pielea după băiță cu tamponări delicate ale prosopului.
  • Aplică-i cu generozitate, de 1-2 ori pe zi, un produs de îngrijire adaptată, care hrănește și protejează, garantând siguranță și toleranță, care va calma pielea (pentru a opri pruritul) și care va preveni stările de uscăciune cutanată severă prin efectul relipidant (pentru a consolida și de a reconstrui bariera cutanată alterată) și pentru a limita proliferarea microorganismelor care provoacă puseuri.
  • Evită alergenii susceptibili de a induce puseuri atopice: acarieni, polen, păr de animale și pene ...
  • Îmbracă-l, de preferință, cu haine de bumbac, celelalte țesături (în special, lână și sintetice) pot irita pielea.
  • Alege un detergent blând și ai grijă să nu folosești prea mult balsam pentru rufe. Supradozajul poate slăbi epidermul. Nu uita să calci hainele, țesăturile vor fi delicate cu pielea, mai ușor de purtat.
  • Asigură-te că temperatura din casă și din camera copilului nu este prea ridicată (între 19 și 20 de grade). În caz contrar, atmosfera uscată îi va afecta pielea.
  • Expert - Dr Michèle Sayag

    Michèle Sayag, Allergist.

    An internet user’s question: How can atopic dermatitis be prevented and treated?

    Prevention is used for “at-risk” children, namely children with at least one allergy-prone parent. In these cases, for example, we know that it is best to avoid contact with cats during the first few weeks. As regards treatment, outbreaks of eczema should be treated as early as possible with anti-inflammatory medications (cream corticoids). Changes in the skin barrier should be treated every day with an emollient. 

    Michèle Sayag, Allergist.
  • Expert - Dr Michèle Sayag

    Michèle Sayag, Allergist.

    An internet user’s question: My two-year old son has atopic eczema. What is a good skincare and cleansing regime for him?

    1) Follow a suitable cleansing routine with a soap-free cleanser and a short bath or shower in warm water;
    2) Use a local anti-inflammatory treatment for the eczema (usually a dermal corticosteroid) prescribed by a paediatric specialist or dermatologist, essential for avoiding any aggravation to your child’s condition and which should be applied in a sufficient quantity and for a sufficient amount of time, according to your doctor’s advice;
    3) Apply an emollient over the whole body (other than the eczema plaques) at least once a day, and definitely continue applying every day even after the patches have cleared up in order to prevent any relapse.

    Michèle Sayag, Allergist.